Omkeerbare lensadapter

Op verzoek van lezers een klein artikel over de reverse macro adapter. De omkeerbare adapter moet niet worden verward met: omgekeerde ring.

Flip lens op de camera, via een omkeeradapter

Flip lens op de camera, via een omkeeradapter

Omkeerbare adapter - dit is een adapter waarmee je een lens op een camera kunt bevestigen achteruit. Dit wordt voornamelijk gedaan om de mogelijkheid tot macrofotografie te verkrijgen. Deze installatie ziet er best grappig uit, omdat de achterkant (staart) van de lens is ontworpen om in de vatting te worden geschroefd. Eigenlijk kun je in dit artikel zelf een foto van zo'n installatie zien.

Zicht op de keerring op de lens

Zicht op de keerring op de lens

Dat wil zeggen, met elke lens kan deze worden omgezet in een macrolens met behulp van een omkeeradapter. De adapterring wordt op (vastgeschroefd) in plaats van een lichtfilter en met zijn hulp hecht aan de lens. Het blijkt zoals op de foto te zien is.

Walvislens omgekeerd op camera

Walvislens omgekeerd op camera

De voordelen van zo'n adapter - dit is erg gemakkelijke, snelle en goedkope manier om een ​​goede macro te krijgen. Bij gebruik wordt een vrij sterke toename verkregen. Ook is het mogelijk om lenzen van elke andere fabrikant op één vatting te bevestigen, het is belangrijk dat de diameter voor het filter overeenkomt met de omgekeerde adapter.

Voorbeeldfoto met omgekeerde adapter

Voorbeeldfoto met omgekeerde adapter

Het nadeel is een aantal beperkingen:
1. In deze positie kan de lens in feite alleen worden gebruikt voor macro vanaf een zeer korte afstand.
2. Scherpstellen (focussen) werkt praktisch niet. Vaak aan de scherpstelring draaien is gewoon nutteloos.
3. Als je een moderne lens hebt met ingebouwde diafragmaregeling, dan is fotograferen erg moeilijk. Je zult ofwel het diafragma op de een of andere manier moeten blokkeren, of fotograferen met een volledig open / gesloten diafragma.
4. Op een aantal camera's zal alleen in de M-modus (handmatige modus) kunnen worden gewerkt, op een aantal camera's zal het mogelijk zijn om de diafragmavoorkeuzemodus te gebruiken.

Voorbeeldfoto met omgekeerde adapter

Voorbeeldfoto met omgekeerde adapter

Wanneer u met een dergelijke adapter werkt, is het belangrijk om te onthouden dat: scherpstellen wordt uitgevoerd door de cameralensbundel heen en weer van het onderwerp te bewegen. De scherptediepte wordt standaard geregeld door het diafragma. Het beste kun je scherpstellen op een statief bij een wijd open diafragma, dicht bij de gewenste waarde en een foto maken.

Macro met omkeeradapter

Macro met omkeeradapter

Bijvoorbeeld op mijn Nikon D90, D80, D40 u kunt alleen fotograferen in de handmatige modus met handmatige diafragma-instelling op de lens en handmatige instelling uittreksels in de kamer.

Macro met omkeeradapter

Macro met omkeeradapter

Voorbeelden van werkelijk gebruik:
Bij gebruik met een 18-55 walvislens kan het diafragma alleen worden geregeld via de hendel (diafragmajumper), wat nogal onhandig en zonder bepaalde waarden is, maar de macro is uitstekend. Belichting is gewoon niet realistisch. Met het gebruik van de Nikkor 50mm F1.8D vijftig dollar wordt diafragmaregeling mogelijk, wat het hele proces vereenvoudigt.

Macro met omkeeradapter

Macro met omkeeradapter

Hoe installeren?

Om een ​​adapter te kiezen, volstaat het om de diameter van de lensschroefdraad voor het filter te kennen. Een aantal van mijn lenzen heeft bijvoorbeeld een diameter van 52 mm, daarom heb ik voor installatie op een Nikon-systeem een ​​"52 mm \ Nikon omkeerbare" adapter nodig, voor Kenon zal dit 52 mm \ Kenon zijn. Zo'n adapter is helemaal niet duur, aangezien het in principe niet kan met een soort elektronica. Het is gewoon een stuk metaal/plastic. Ik gebruik een oude Sovjet-adapter "KO-N / 52", wat betekent een adapter voor draad 52 naar een bajonet type "N" (Kiev, Nikon).

Macro met omkeeradapter

Macro met omkeeradapter

Nota: je kunt nog steeds snel en goedkoop een macro krijgen bij gebruik macroringen. U kunt meer lezen in mijn artikel over macroringen, en er is nog een interessante optie een stel van twee lenzen voor macrofotografie.

Macro met omkeeradapter

Macro met omkeeradapter

Onderstaande foto's zijn gemaakt met lenzen in omgekeerde positie, alle foto's zonder crop (delen van het frame weggesneden), auto levels, conversie van RAW naar JPEG met resize en watermerk.

Macro met omkeeradapter

Macro met omkeeradapter

Uitgang: wat een amateurfotograaf bedenkt om het maximale uit zijn lens te persen. Met een omkeerbare adapter kunt u dus van bijna elke lens een macrolens met een goede vergroting krijgen.

Help het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 84, over het onderwerp: Omkeerbare lensadapter. Omgekeerde adapter voor macro.

 • Andrew

  Arkady, ik heb maar een kleine toevoeging. Als je twee voorbeelden aan het artikel toevoegt: een foto op 18 mm en 55 mm met deze adapter (bijvoorbeeld van dezelfde walvis), dan is dit al een uitputtende demonstratie ervan (en neemt de zichtbaarheid aanzienlijk toe).

  Daarnaast kan de bundel [lens|filter|magnifying_glass|filter] ook een goedkoop, pijnloos alternatief zijn voor een zelfgemaakte macro (een handgemaakte vergrootlens, om zo te zeggen). De hele "set" kost ongeveer 3c.u. op internet. Een voorbeeld op de foto (ik heb hem op Nikon 50 / 1.8D geplant):

 • Vladimir

  Vertel me hoe ik de omkeeradapter van de lens kan verwijderen?

 • Maria

  Goede dag! Nadat ik met een omgekeerde adapter had geëxperimenteerd, ben ik gestopt met het gebruik van autofocus op de machine. modi ... Is het mogelijk om het in te stellen, waarom niet?

  • Vv

   Breng alles terug zoals het was, lees de instructies voor het apparaat.

 • Peter

  Eenvoudig, begrijpelijk, duidelijk! Bedankt!:)

 • Natalie

  Ik heb een ring gekocht. Neerzetten. Het resultaat is volledige duisternis. Ik heb een Nikon 18-55. De camera schrijft dat hij de lens niet ziet. Op de handleiding staat niets geschreven. Maar er is nog steeds niets te zien. Hoe stel je de camera in? Helpen! Of de ring terugsturen?

  • KalekseiG

   Op de lens die uit het karkas is verwijderd, sluit het diafragma tot een minimum, daarom is het donker. Het karkas in de "M"-modus, het diafragma openen en de motor blokkeren met wat en hoe het in je opkomt. En dan experimenten met gatgrootte, iso en belichting.

   • Natalie

    Bedankt voor het antwoord, maar het is nog steeds niet duidelijk. Kunt u stap voor stap uitleggen wat er moet gebeuren? Wat betekent de motor blokkeren? Welke aanpassingen moeten worden gemaakt in de omgekeerde toestand? Kan blootstelling worden gemeten in een shifter? Ik dacht alleen iso en belichting. Bedankt…

    • KalekseiG

     1. bij de achterste lens, een pen die, indien verplaatst, het diafragma opent, het moet in een bepaalde positie (bijvoorbeeld in het midden) worden vastgezet met een stuk papier, een lucifer, enz., enz. je krijgt een diafragma van ongeveer 10.
     2. zet ISO 400 binnenshuis
     3. U gaat nu de belichting wijzigen op sluitertijd, controleer de vereiste experimenteel 1/50, 1/10, 1/2.
     4. instellingen kunnen alleen worden gewijzigd in “M”
     5. een externe flitser geplaatst aan de zijkant van het object, in brand gestoken door de ingebouwde, is ook niet overbodig

     • Natalie

      Ik probeerde. Het beeld op Lv is uitstekend te noemen. Als ik de diafragmasluiter beweeg, wordt alles helderder en wordt het alleen maar erger. Hoewel het beeld op Lv goed is, is het nog steeds erg donker op de dia. Natuurlijk zou ik de flitser niet willen gebruiken.)

      • KalekseiG

       experimenteren zal je helpen. Natuurlijk is een gesloten diafragma goed voor de scherptediepte - je maakt macro's, maar je moet de iso verhogen en de sluitertijd verlengen. Sluit het diafragma, stel iso 1600 in en selecteer de sluitertijd bij het maken van foto's

       • Natalie

        Begrepen, heel erg bedankt. De methode is zeker goed voor statische objecten. Kevers en spinnen zullen zich verspreiden. Zou het beter zijn met flits? Misschien zijn macrofilters of ringen beter?

       • KalekseiG

        Macrolenzen - het beeld is slechter. Goede ringen. kevers televichik type Yu-37 op de ringen. Flits vanwege het feit dat je een grote scherptediepte nodig hebt, en dit is een gesloten diafragma - er is weinig licht.
        Arkady heeft een artikel over het aansluiten van twee lenzen voor macro, ik raad het zelf ook ten zeerste aan.

      • Sergey

       Ik heb een macrolens. Het heeft geen zin om ze op een walvis 18-55 te zetten. Ik zette ze op een 70-300 lens, maar tegelijkertijd min of meer gezond werk op FR = 70 ... 180 mm.
       Het grootste nadeel van macrolenzen is de sterke chromaberratie. Maar soms kun je er een behoorlijk fatsoenlijk beeld uit persen.

       Er is een optie met autofocusringen - daar werkt alles voor je, maar ze zijn duur + het heeft praktisch geen zin om autofocus te gebruiken tijdens macrofotografie: het percentage missers zal te hoog zijn.

       Als je macro wilt fotograferen met weinig bloed zonder speciale claims, dan is in dit opzicht de regel "zeepbakjes".

       • Natalie

        Ik zag ergens ringen voor Nikon voor 1000 roebel. Er zijn drie grote ringen. Maar ik heb een reversive gekocht. Wat is de betekenis van zeepbakje Waarschijnlijk afhankelijk van wat. Ze focussen niet van dichtbij...

 • Natalie

  Laat een foto van deze ring zien. Is het spel de kaars waard?

  • KalekseiG

   Ik kan niet. laptop ergens, waar ik niet weet - in het proces van verhuizen naar het Verre Oosten

  • Rodion

   Dat is het, dat alleen de kaarsen het waard zijn.

 • KalekseiG

  het lijkt twee lenzen Yu-37 en G42-2 . te monteren

  • KalekseiG

   hier

   • KalekseiG

    .

    • Yarkie

     Emm, vat het niet op als muggenzifterij, maar het stof moet worden "gestofzuigd" met Photoshop. De wetten van het genre, weet je, en zo.

     • KalekseiG

      dit is niet mijn foto, ik zal de mijne niet snel krijgen, zie hierboven

    • Natalie

     Auw!…

     • Yarkie

      Natalie, de omgekeerde ringmethode is alleen geschikt voor geïmmobiliseerde insecten of statische objecten, de optimale belichtingsparameters worden empirisch, experimenteel geselecteerd. De metalen klep die het diafragma regelt, wordt een springtouw genoemd, uit ervaring zal ik zeggen dat het het handigst is om de gebroken punt van een houten tandenstoker te gebruiken voor bevestiging. Gebruik alleen ISO 100, een 18-55 lens is sowieso geen staaltje van scherp glas en als je ook de ISO verhoogt, dan krijg je helemaal geen schone foto. Het gebruik van een flitser is verplicht, de gemakkelijkste en goedkoopste optie is elke geschikte flitser op de draad. Als er een is die in brand wordt gestoken door de ingebouwde flitser op de camera, is dit goed, als er een radio-trigger is, nog beter, en als een monoblock met een softbox over het algemeen een sprookje is. Gebruik voor gemakkelijk scherpstellen zoiets als een tafellamp, scherpstellen op een donker object is buitengewoon moeilijk. Plaats de camera op een statief of stevig op een vast oppervlak, maak opnamen met een vertraging van 2x of 5 seconden om te voorkomen dat de camera beweegt door op de ontspanknop te drukken. De macroringen kunnen worden gebruikt om sterk in te zoomen, waarbij de maximale zoom wordt bereikt wanneer de lens op de 18 mm-positie staat.

      • Natalie

       Hartelijk dank voor zo'n gedetailleerd antwoord. Ik zal het proberen. Werkt de ingebouwde flitser?

       • Yarkie

        Nee, de ingebouwde flitser werkt niet, het is niet mogelijk om hem in de juiste hoek op het onderwerp te richten.

     • Yarkie

      Dit is met macroringen.

      • Natalie

       Dat wil zeggen dat je bij macroringen ook de lens moet omdraaien?

       • Yarkie

        Dit is een van de mogelijkheden om een ​​grotere vergroting te realiseren.

     • Yarkie

      Dit is met twee sets macroringen. De vergroting is zeer groot, de scherptediepte is microscopisch klein.

      • Natalie

       http://www.pixelur.ru/makrokoltsa-dlya-kamer-nikon Hier is een klein meisje dat ik heb gevonden. Zal het passen?

       • Yarkie

        Ja, dat kan, dit is geen autofocus-versie van de macroringen, ze kunnen worden gebruikt met handmatige lenzen in de normale positie en met flips. Er zijn ook autofocusringen. Hier kun je zien hoe ze verschillen.

       • Yarkie

        Autofocusringen kunnen zowel bij conventionele als bij macrolenzen worden gebruikt, in dat geval zal de vergroting nog groter zijn, terwijl de beeldkwaliteit niet verandert. En met zo'n kit kun je in het veld aan de slag. Het ziet er zo uit.

      • Natalie

       Dat wil zeggen, een optie zonder autofocus past mogelijk niet op een autofocuslens? Of kan ik overschakelen naar de handmatige modus? Autofocus is duurder...

       • Yarkie

        Autofocusringen behouden autofocus met autofocuslenzen. Euh, boterolie. Omdat ze alle contacten en springtouw hebben. Uiteraard kan er ook een manuele lens op geschroefd worden. Geen autofocusringen, het zijn gewoon ijzeren buizen.

      • Natalie

       Duidelijk. Ik heb een 18-55 autofocuslens. Passen niet-autofocusringen bij hem?

       • Yarkie

        De eerste twee foto's zijn 18-55 op niet-autofocusringen met een omkeeradapter.

 • Kristina

  Goede dag. Ik las dit artikel en artikelen over macrolenzen en macroringen. Nu denk ik wat nog meer optimaal is: ringen of een omkeerbare adapter? Nu fotografeer ik zelf met een inverted lens zonder vatting (ik houd de lens met mijn hand vast). Voor zover ik begrijp kan ik met een omkeeradapter elke lens bevestigen, ongeacht het merk, zolang de schroefdraad voor het filter maar past. Hoe zit het met ringen?

  • Yarkie

   Christina, kijk naar een paar opmerkingen hierboven, dat is precies waar we het over hebben.

 • Andrew

  Ik schiet vlinders op een zeepbakje. De spiegel schrikt ze allemaal af. Bedankt voor het artikel.

 • Anton

  Waardevolle informatie. Bedankt.

 • Andrew

  Hallo Arkady, na het lezen van je artikel over de omkeeradapter, probeerde ik een vergelijkbare methode op mijn lenzen, Helios-81N liet een acceptabel beeld zien, maar Jupiter 37a weigert botweg om achteruit scherp te stellen, alleen een wazige plek, er kroop twijfel over de lens, heeft iemand bij het demonteren de achterste lens gedraaid om op te ruimen voor mij, in normale modus werkt het goed, contrast, focus alles is in orde, het beeld bevalt. Karkas D90.

 • Vladimir

  Nog een minpuntje: de achterste lens is open en vangt stof op.

 • Sergei

  Voor zover ik het begrijp, zijn er drie manieren voor macro - een adapter ko-n / 52, macroringen en een afstandsmeterlens met een gewone adapter (in het bijzonder heb ik een gratis Jupiter 8). Wat zal de samenleving adviseren op het gebied van kwaliteit en bruikbaarheid?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2011/09/revers-macro-ring-for-nikon/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2011/09/revers-macro-ring-for-nikon/