Beschermende filters

Bij het kopen van een lens is een belangrijke factor de aanschaf van een beschermingsfilter. Waarom is dit nodig? Zoals blijkt uit de naam - voor lensbescherming, en dit zijn niet zomaar loze woorden, maar praktisch advies aan alle amateurs en professionals om hun favoriete lenzen te beschermen.

Type beschermingsfilter voor de lens

Type beschermingsfilter voor de lens

Beschermende filters beschermen tegen::

 1. Vinger kruipen Handen op de voorlens van de lens is het meest voorkomende toezicht van elke fotograaf. Zelfs met veel ervaring achter me, zie ik nog steeds zowel mijn eigen lenzen als de lenzen van de fotografen met hun vingerafdrukken bedekt met patches. Of je het nu leuk vindt of niet, soms wil je de beschermkap van de lens halen, maar die is er niet en klauw je in plaats daarvan op een kale lens.
 2. Van mechanische invloeden. Soms wordt de frontlens tegen de cameratas, de schouder, de borst van de getuige op de bruiloft gestoten bij het fotograferen van het losgeld, enz. Het is ook bijna onmogelijk om je hiertegen te beschermen. De aanleiding voor dit artikel was eigenlijk het feit dat ik mijn beschermfilter op de hoek van de bar brak tijdens het fotograferen van reportages. En als het beschermingsfilter er niet was geweest, zou de frontlens het moeilijk hebben gehad. Filters beschermen dus echt tegen mechanische invloeden.
 3. Tegen stof, vuil, vloeistof, enz. U kunt veilig een filter aanbrengen en u hoeft zich geen zorgen te maken over de netheid van de frontlens.

Heb je echt een beschermend filter nodig??

Ja, in tegenstelling tot specifieke polarisatie-, starlight-, gradiënt- en kleurfilters, die alleen nodig zijn voor een beperkt soort gebruik, is een beschermingsfilter wenselijk draag altijd op de lens. Een beschermingsfilter is bijvoorbeeld 100 keer goedkoper dan een lens en een goede lens kost een paar duizend dollar. het zal jammer zijn om te krabben. In het geval dat de lens een sterke impact heeft gehad, blijven er krassen en andere onaangename kleinigheden op het filter achter, die gemakkelijk, pijnloos en vooral zeer goedkoop kunnen worden vervangen door een nieuwe. En je kunt het filter ook met elke doek afvegen en je hoeft je ook geen zorgen te maken dat het eerste stuk doek dat tegenkomt geen krassen op de lens achterlaat.

Na installatie van het filter kan de frontlens exact hetzelfde zijn sluit met een beschermend zwart deksel - dat wil zeggen, het filter heeft twee draden aan de ene en de andere kant. Bij de ene wordt hij in de lens geschroefd en bij de andere wordt dezelfde schroefdraad nagebootst als op de lens - bijvoorbeeld om een ​​zonnekap in te wikkelen.

Zelf gebruik ik beschermende filters met een ultraviolet absorberende laag, waarmee ik twee vliegen in één klap sla. Beschermende filters zijn meestal gemarkeerd als neutraal, helder, meestal lijkt het op een inscriptie in het Engels. Het ultraviolette lichtfilter is gelabeld als UV (0), UV (C), enz. Verschillende fabrikanten hebben verschillende benamingen. Het is het beste om beschermende filters te nemen met een hoge lichttransmissie van 95-97% en meerlaagse verlichting. U kunt ook lezen over polarisatiefilter.

Bevindingen:

Voor dure lenzen is het hebben van minimaal een beschermend of ultraviolet filter geen overbodige luxe, maar onvervangbaar dingwat de levensduur van de lens verlengt. En zoals iedereen weet, veranderen camera's, maar lenzen blijven bijna een leven lang mee.

Vergeet niet op de knoppen te drukken sociale netwerken - Het is belangrijk voor mij. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 289, over het onderwerp: Beschermende filters

 • Гамлет

  De sterretjes zijn begrijpelijk, ik zie het nut niet in. Het portret verzacht zo (Helios 81H F2 zonder bewerking.

  • Roman

   Bij afwezigheid van Photoshop waren effectfilters een goedkope manier om je beeldmateriaal te diversifiëren. Nu kan alles behalve de polarisator met wisselende mate van zekerheid worden gesimuleerd.

  • Moises Benitez

   Hola me gusta este lente 300-2.8, het is de moeite waard om de omloop van de frontale lente op de funda te zetten

 • Alexander

  Zijn er filters die weliswaar niet veel maar toch de scherpte van de foto vergroten, de foto scherper en gedetailleerder maken?

 • Yang

  Goedemiddag, help me het filter aan de "rand" te herkennen Geschreven door KORN 49 NEBULA USSR
  Ze gaven me laatst zo'n tsatska. Ik kan hem niet op Helios 44 passen, ik moet een verlagingsring kopen. Ik heb het hele internet afgezocht en kan geen verwijzingen naar dit bedrijf vinden.

  • Sergei

   Dit is een productiecoöperatie "Corp" tijdens de perestrojka in de USSR en B. Jeltsin.

 • Moises Benitez

  hola me gusta este lente 300-2.8

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2011/09/protect-foto-filter/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2011/09/protect-foto-filter/