Wat is witbalans in een camera?

witbalans - Dit is een parameter die helpt bij het correct opbouwen van de transmissie van een kleurenafbeelding.

Witbalans

Witbalans

Het wordt gewoon kort genoemd BB (witbalans), in de Engelse literatuur kan men vinden WB (Witbalans)wat de essentie niet verandert.

Dit is erg een belangrijke parameter bij het maken van een kleurenfoto. Hij is verantwoordelijk voor correcte kleurweergave. Witte voorwerpen moeten grofweg wit zijn en mogen geen verschillende tinten geel of blauw hebben.

Witbalans helpt de camera te bepalen welk licht als wit moet worden beschouwd. Inderdaad, de camera is niet het menselijk oog, die met een krachtig (of minder krachtig) brein aanpassingen maakt en de witte kleur instelt. De camera moet op de een of andere manier raden wat als wit telt. Bij deze moeilijke materie wordt de camera geholpen door kennis van de wetten van de fysica.

Laten we de essentie van het probleem oppervlakkig onthullen: uit dikke leerboeken is bekend dat wit de kleur is die een absoluut zwart lichaam geeft (meestal wordt platina gebruikt), verwarmd tot een bepaalde temperatuur. Een bepaalde temperatuur geeft een bepaalde golflengte, en de golflengte bepaalt wat we kleur noemen. De temperatuur wordt gemeten in Kelvin en ze zeggen bijvoorbeeld dat de temperatuur van daglichtwit licht 6500 K is.

En wat gebeurt er als je minder dan 6500 verwarmt? Dan krijgen we een lagere temperatuur, en het licht van een meer gele kleur zal daarmee overeenkomen - een kaars heeft bijvoorbeeld een temperatuur in de buurt van 1800 K. Daarom geeft de kaars een geelachtig warm licht af.

Wat als het warmer wordt? Er zal licht zijn met een temperatuur die overeenkomt met verschillende soorten lampen met een blauwachtige tint.

Witbalans - verschillende WB-instellingen

Witbalans - verschillende WB-instellingen

Waarom is het zo belangrijk om de BB te volgen? Het antwoord is heel eenvoudig, door de juiste witbalans in te stellen kunt u de "juiste kleuren" in uw foto bereiken. Voor een portret moet de huid bijvoorbeeld een natuurlijke kleur hebben. Als de BB niet correct is geïnstalleerd, wordt de kleur gemengd met geelheid of nog erger - met een vleugje blauw. Je kunt het zelf zien op de testopnames die in dit artikel staan ​​en het uiterlijk van de foto vergelijken met verschillende WB-instellingen. De bloemen worden links verlicht door daglicht vanuit het raam en rechtsboven door een gloeilamp, in verband hiermee wordt licht uit verschillende bronnen met verschillende kleurtemperaturen verkregen en heeft de camera moeite om de WB goed in te stellen. Let op het verschil tussen automatische balans en witbalansbalans (preset).

De witbalans aanpassen

De witbalans aanpassen

Hoe BB instellen in de camera? Het aanpassen van de witbalans in de camera is een fluitje van een cent, bijna alle conventionele digitale of digitale spiegelreflexcamera's hebben deze functie. Meestal biedt de camera een van de vooraf ingestelde WB-profielen, zoals zonnig, bewolkt, bounce, gloeilamp, flits en natuurlijk automatisch. Deze standaardinstellingen zijn meestal op pictogrammen gebaseerd en intuïtief. Buiten op een zonnige dag is het bijvoorbeeld verstandig om de WB op "zonnig" te zetten en daarmee de camera te laten weten dat de WB naar de warmere kant is verschoven. Evenzo moet 's avonds met gloeilampen de juiste instelling worden gebruikt.

In meer geavanceerde camera's is het mogelijk kleurtemperatuur instellingen in Kelvin. De taak is best interessant en nuttig voor een visuele studie van de BB.

Witbalans op sjabloon en met handmatige temperatuurinstelling

Witbalans op sjabloon en met handmatige temperatuurinstelling

Hoe WB in Nikon-camera's in te stellen? Druk gewoon op de WB-knop en gebruik de multi-selector om een ​​voorinstelling te selecteren. Of selecteer de PRE optie, druk nogmaals op de WB-knop, richt de camera op een wit object en maak een foto. De foto kan niet op de kaart worden vastgelegd, maar er wordt informatie over de kleur die als wit wordt beschouwd, van de kaart gehaald. Na succesvolle installatie van de WB zal de camera Good schrijven. Als de camera de WB niet correct kan lezen, verschijnt het bericht No Good en moet u de procedure opnieuw herhalen. U kunt ook WB-samples opslaan in het geheugen van de camera en deze indien nodig inschakelen. Alleen de instructies voor de camera zullen je meer in detail helpen, wat ik ten zeerste aanbeveel om te bestuderen.

Interessante gedachten: als je een geavanceerde camera hebt en de mogelijkheid hebt om de kleurtemperatuur handmatig in te stellen, raad ik je aan een experiment uit te voeren - maak dezelfde foto bij de laagst mogelijke temperatuur die door de camera wordt toegestaan ​​en de hoogst mogelijke, zoals weergegeven in de voorbeelden . Na vergelijking zal hoogstwaarschijnlijk snel inzicht worden verkregen in hoe deze parameter werkt.

Hoe de BB correct configureren? Heel eenvoudig, je hoeft de camera alleen maar te vertellen wat precies als wit wordt beschouwd. Om dit te doen, moet u een testopname maken in een speciale modus (de foto is bevroren), waarbij u een wit object in het midden plaatst. Gewoonlijk wordt deze methode voor het installeren van een BB genoemd witbalans op wit vel. Dit is de beste optie. Maar er zit naar mijn mening een fout in. Persoonlijk vergeet ik vaak dat ik een vooraf ingestelde witbalans heb gemaakt en blijf fotograferen terwijl de scène en het licht veranderen.

Moet ik constant aan BB denken? Het hangt allemaal af van de situatie - wanneer er veel tijd is en er een verlangen is om de meest "juiste" foto te maken - dan is witbalans een onvervangbaar iets. Maar als scènes en composities met grote snelheid veranderen, raad ik aan om Auto White Balance te gebruiken. Moderne, vooral digitale SLR-camera's doen dit uitstekend. Maar toch, bij weinig licht zal het voor de camera moeilijk zijn om de kleurtemperatuur correct te selecteren. Voor de meerderheid van de mensen voldoende automatische witbalans, omdat het soms erg moeilijk is om afbeeldingen met verschillende BB's te onderscheiden.

Als de witbalans niet goed is ingesteld, kan de foto alsnog worden opgeslagen. Om dit te doen, moet u een foto-editor gebruiken, zoals Photoshop of iets anders. In de editor kun je de kleurtemperatuur instellen, dit is vooral eenvoudig te doen door een wit object in de foto te selecteren en een wit monster te "nemen" met een pipet. Het is heel gemakkelijk om BB uit RAW te halen. Ik gebruik een kleine truc - wanneer ik mensen, portretten, enz. en wil ik uit RAW de juiste witbalans trekken, dan stel ik de BB in door met een pipet in de witte delen van de ogen te meten.

Overigens heeft de BB voor professionele camera's een aparte knop voor snelle instellingen, net als ISO of beeldkwaliteit. Dat wil zeggen dat de fabrikanten zelf veel nadruk leggen op het instellen van de juiste kleurtemperatuur.

Uitgang: in bijna alle gevallen kunt u bij het instellen van de witbalans vertrouwen op de automatische modus, in extreme gevallen kunt u deze corrigeren met de editor. Idealiter is het beter om de WB in te stellen met een preset voor een wit vel of vlak.

Bedankt voor je aandacht en vergeet niet om +1 te oogsten, te tweeten en te liken. Arkadi Shapoval.

 

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 113, over het onderwerp: Wat is witbalans in een camera

 • Vladimir

  Goede gezondheid voor jou, Arkady! Bedankt voor het artikel. Vertel het me alsjeblieft. Nu zijn er veel verschillende lampen te koop: kwik, energiebesparend, met juiste en onjuiste kleurweergave, neon, enz. Bij het fotograferen onder "deze" lampen, welke categorie van BB moeten ze zijn, wat moet in het menu worden ingesteld - gloeilampen, fluorescentielampen of misschien iets anders? En toch, heeft de diafragmaverhouding van de lens invloed op het resultaat van het instellen van de BB op een wit vel? Dankzij.

 • Alexander

  Hier is het beter om te experimenteren, verschillende BB-instellingen te proberen totdat je de beste hebt gevonden voor specifieke omstandigheden. Alleen het diafragma heeft invloed op het diafragma van de lens, hoe meer deze open staat, hoe groter de opening en natuurlijk de lichttransmissie van het glas van de lens zelf. BB heeft alleen invloed op de juistheid van de kleurweergave.

 • Vadimus

  Heel goed artikel, Arkady! Vooral voor beginners.
  Het enige dat kon worden opgemerkt, is hoe fotografen de BB soms opzettelijk vervormen om het gewenste resultaat te bereiken.
  dus, bijvoorbeeld, soms, om de warmte van de ondergaande zon weer te geven, wordt de WB opzettelijk "bewolkt" ingesteld (bijvoorbeeld), wat resulteert in een nog "hetere" zonsondergang, omdat de camera warme tinten toevoegt
  http://www.i-foto-graf.com/_pu/0/19588980.jpg

  ... en omgekeerd, om alle kou van een winterochtend over te brengen, stellen ze de "gloeilamp" -modus in (de camera voegt koude tinten toe).
  http://pics2.pokazuha.ru/p442/q/z/6598146ezq.jpg

 • Skvosh_Vitaly

  Een week als ik de D800 . gebruik
  het is deprimerend dat in de automatische BB-modus de foto's vervaagd en onverzadigd zijn. Het is geen voorstander van hardware om iets op te heffen, en het is geen groot plezier om uren in Photoshop te zitten... Het is niet altijd even handig om de balans op een wit laken te bepalen. Bovendien is het niet duidelijk of het gebied van dit witte veld de juiste meting beïnvloedt? Laten we zeggen dat het één ding is om een ​​vel papier van dichtbij in de handen van een model te meten en onmiddellijk een portret te maken, en iets anders om een ​​groep mensen te fotograferen, nadat ze eerder een vel papier in de handen van een van de de persoon die wordt gefotografeerd. Wat zijn uw gedachten hierover?

  • anonymus

   Bij sommige camera's (in mijn D3100 bijvoorbeeld) is het mogelijk om de werking van de automatische witbalans te corrigeren. Die. je kunt de automatisering aanpassen voor een warmer of kouder resultaat. Dit ding wordt geconfigureerd in het instellingenmenu en niet in het menu dat werkt tijdens het opnameproces.

 • Skvosh_Vitaly

  Ik zal de vraag verduidelijken: heeft het gebied van het veld van het witte vel en de afstand ertoe invloed op de nauwkeurigheid van het bepalen van de witbalans? Zal iemand antwoorden?

  • Nicholas

   Natuurlijk wel, aangezien de camera kleurinformatie ontvangt uit het hele gebied van de scène die wordt opgenomen.

 • Denis

  Werkend met een grijskaart (grijs aan de ene kant en wit aan de andere kant), maakte ik steeds dezelfde fout: ik probeerde de BB (PRE-installatie in de camera) te bepalen op grijze kleur :(, maar ik probeerde door de witte kant van de "grijze kaart" en hier is het resultaat - wit blijft wit in de resulterende foto en andere kleuren zijn normaal. Conclusie: aan de witte kant van de grijze kaart bepalen we (pre-installeren) de BB, en aan de grijze kant bepalen we de juiste belichting van het toekomstige beeld en strikt in de aangegeven volgorde, namelijk j. Een correcte WB helpt de lichtmeter van de camera om de belichting vanaf de grijze kant van de kaart te bepalen.

  • Andrew

   In theorie zou de balans aan de grijze kant ook juist moeten blijken te zijn, alleen als de belichting niet op de grijze kant staat, dan zal wit door de automatisering als middengrijs worden ervaren. In dit geval is de witbalans zelf correct wanneer deze is ingesteld op een grijstint (van wit tot zwart). Corrigeer indien fout.

 • anonymus

  Beste auteur Arkady Shapoval, het artikel is interessant, maar ik wil opmerken dat je voor niet-professionals schrijft. We zullen tijdens het fotograferen niet naar het object rennen om de WB te bepalen. Voor ons bedachten de fabrikanten "Shooting by lighting or scene"
  U zult uw gedachten niet toevoegen aan het artikel over de volgende onderwerpen:
  De opnamesfeer selecteren
  BB-stekker
  sRGB-kleurruimte - waarom begreep ik het niet
  Witbalanscorrectie
  Een beeldstijl selecteren
  Automatische belichtingsvergrendeling - die ook van invloed is op de temperatuur en dus de BB
  Flitsbelichtingscompensatie - wat ook van invloed is op de BB, ik heb eraan getrokken, maar ik begreep niet waarom

 • Cobra.

  Waarom dragen en meten op een vel wit papier?, Is het handig voor u om een ​​stuk wit vel overal en altijd mee te nemen?, de gemakkelijkste en gemakkelijkste manier om BB te meten is vrij eenvoudig!, kent iedereen Doshirak?, jij heb alleen de hoes zelf nodig!, neem de schaar en de rechthoekmodus, het vierkant is handiger voor u, en dat is alles!, de hoes is wit van Doshirak!, we passen deze zelfde hoes toe op het glas van de lens, nadat u eerst de camera hebt omgeschakeld naar handmatige BB-modus, autofocus uitschakelen en een meting uitvoeren, de instelling opslaan door op OK te drukken!, dat is het hele verhaal!)))

 • MMS

  Arkadi, vertel me:
  op de D7100 kan ik de WB-preset niet vinden. Er is alleen een instelling voor temperatuur en PRE

  • Arkadi Shapoval

   PRE is een voorinstelling.

 • anonymus

  +1

 • Vyacheslav

  Om de juiste BB in te stellen, gebruik ik een flits :). Ik heb een D3100 met een Sb-700 flitser, ook als de kamer licht is en met een snelle lens is de flitser niet nodig, in de M stand zet ik de flitser op 1/128 (of meer) en verlicht hem met gereflecteerd licht van de kaart. Het hoofdlicht komt van ramen of van kunstlicht, het maakt niet uit, de WB wordt nog steeds ingesteld door de flitser, zelfs op minimaal vermogen! En het tweede punt, de ogen zijn beter, omdat ze het licht van de flits reflecteren.

 • Nicholas

  Hallo ! Hoe foto's uit de witbalans te verwijderen uit de voorinstellingen D1-D4 Nikon D90

 • Oleg Kolyshev

  Vat het niet op als niet-opbouwende kritiek. Maar ik wil nauwkeurigheid.
  Ik lees je site al jaren. Voor mij is het een ‘bureaubijbel’ geworden. Ik heb nog geen andere site als deze gezien. Dus compleet, gedetailleerd en adequaat.
  Maar genoeg buiging.
  Het is tijd voor de critici ;)
  In dit artikel wordt naar mijn mening "ketterij" geuit :)
  Ik citeer:

  "Van dikke leerboeken is bekend dat wit de kleur is die een absoluut zwart lichaam geeft (meestal wordt platina gebruikt) dat tot een bepaalde temperatuur wordt verwarmd."

  Wat ik heb gezegd is alleen van toepassing op dit voorstel.
  Een "zwart lichaam" is een hypothetisch bestaand lichaam dat licht volledig absorbeert, het hele spectrum, niets weerkaatst. Daarom is het een "perfect zwart lichaam". Want zelfs zwart wordt verkregen door een deel van het spectrum van het lichaam te reflecteren.
  Zoals we weten is wit een volledig spectrum (een set van zeven kleuren van de "regenboog"). En de kleur van een object wordt door ons op de een of andere manier waargenomen omdat het (het object) het hele spectrum absorbeert behalve bijvoorbeeld rood. En dan zien we het object als rood, waarbij de gereflecteerde rode kleur wordt opgevangen met het netvlies (enz.).
  Platina is zeker geen “black body” Want wij zien het op een heel andere manier :)

  Ik pretendeer niet de ultieme waarheid te zijn. Deze vraag is uitgebreid en valt buiten het bestek van de fotosite.
  Maar toch, je bedoelde waarschijnlijk niet platina, maar platinazwart.
  Alleen georiënteerde koolstofbuizen hebben een lager albedo.

 • plasma5210

  Hartelijk dank voor het maken van een groot aantal competente artikelen over het onderwerp fotografie.
  Concreet bevat dit artikel een kleine opmerking.
  Het is verkeerd om BB bloot te leggen in de witte delen van de ogen.
  Omdat de eiwitten in de ogen van een persoon niet helemaal wit zijn.
  Het is beter om op een ander object te gaan zitten, waarvan zeker is dat het wit is. Bijvoorbeeld de trouwjurk van de bruid (dit is de moeite waard om op te letten tijdens het fotograferen, omdat zelfs de jurk bijvoorbeeld vaak crèmekleurig is).
  Voor fotograferen in RAW (of NEFF voor Nikon) kun je gewoon een wit vel papier verwijderen, maar de WB in de automatische stand laten staan. Voor opnamen die zijn gemaakt in dezelfde belichting als onze witte plaat, heeft u de mogelijkheid om de juiste WB-instellingen in te stellen.

 • Andrey Popov

  Heel erg bedankt!:))

 • Andrey

  Hallo Arkady. Er was zo'n vraag. Meet de automatische BB altijd vanuit het hele gebied van het frame, of vanaf het scherpstelpunt, bijvoorbeeld met spotmeting? Matrix, punt……?Dank je.

  • Andrew Super

   Experimenteer, het resultaat wordt beter onthouden. ;-)

 • Profeten

  Als je niet wist dat artsen een modern en effectief medicijn hebben gemaakt om menselijke parasieten te bestrijden, dan? baktefort druppels - dat is wat je nodig hebt! Dit medicijn elimineert alle freeloaders in het lichaam in een paar weken.

  Aan het einde van een korte therapiekuur zult u een verbazingwekkende krachtstoename voelen: vermoeidheid aan het einde van de dag zal voor altijd verdwijnen, de slaap zal verbeteren en de eetlust zal verbeteren. Bactefort zelf is gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten, waardoor het medicijn geen bijwerkingen heeft.

  U moet echter oppassen voor de overvloed aan vervalsingen en Baktefort exclusief kopen op de officiële website, de link waarnaar u net hierboven kunt vinden.

 • Alim

  Arkadi! Zeer goed gepresenteerd en toegankelijk. Dankzij!

 • Igor

  En wie werkte er met de CBL-schijf om de balans aan te passen? en de Chinezen hebben ook een draagbare lens-overlay voor balansaanpassing - wie werkt met zulke dingen? post alsjeblieft over de resultaten.

 • NE

  Soms moet je fotograferen in moeilijke lichtomstandigheden. Soms zwaai je met je hand en vertaal je tijdens de verwerking naar zwart-wit. Ik ben een amateur en ik kan het me veroorloven. Of, als het even kan, zet ik alle lichtbronnen uit, focus op het tegenlicht van de flitser.... Er bestaat zoiets als het ColorChecker-paspoort. Het kost ongeveer 8 duizend roebel, dus ik kocht een analoog van V. Lushnikov voor slechts centen, waar ik eerlijk gezegd meteen op spuugde. Maar ik moet zeggen dat de teddybeer helpt. Later las ik van E. Kartashov dat het lijkt alsof experts op het gebied van kleurkalibratie en kleurcorrectie zelfs metingen hebben gedaan en dit concludeerden: “.. Het doel van Victor Lushnikov kan worden gebruikt om cameraprofielen te maken met elke software die het gebruik van Color Checker 24 ondersteunt. .”

 • Виталий

  Hoe kan ik de waarde van automatische bb achterhalen? Hij springt bijvoorbeeld tijdens het fotograferen en op een van de frames raakt hij het doel. Maar hoe pas je deze BB-correctie toe op alle foto's in de serie? Het is noodzakelijk, gericht op het verkleinen van het verschil in de histogrammen, om de foto te converteren met verschillende instellingen van de handmatige WB en dus eerst de temperatuur te selecteren, dan de tint, en zo te berekenen welke indicatoren de automatisering heeft gekozen. Is er een makkelijkere manier?

  • Arkadi Shapoval

   In batchprocessors kopieert u eenvoudig de BB-waarde en past u deze toe op alle foto's in de serie. In LR wordt dit gedaan door beelden te synchroniseren volgens geselecteerde parameters.

   • Виталий

    Ik heb het inderdaad gecontroleerd - er is geen probleem in Nikon Capture NX-D: daar worden de numerieke waarden van de automatische WB weergegeven en kunnen ze worden gewijzigd.
    En ik had een probleem met de converter van S5 Pro - Hyper-Utility3. Daarin worden de "auto" -waarden niet weergegeven of bewerkt en is het onmogelijk om ze naar een andere foto te kopiëren - voor de tweede worden nieuwe waarden eenvoudig berekend.
    WB in automatische modus springt niet alleen in Kelvins, maar ook in tooncorrectie langs drie RGB-assen, wat nauwkeurige handmatige selectie bijna onmogelijk maakt.
    Waarschijnlijk zijn dit de kosten van het gebruik van twaalf jaar oude software, en hier kan niets worden uitgevonden

    • Valentijn

     1. In converters is er meestal een BB "zoals gefilmd" en een BB "auto". De namen kunnen verschillen, maar de essentie is als volgt: “zoals gefilmd” / opgenomen, etc. dit is wat de camera heeft ingesteld (op de machine of uit presets), en auto / berekend, enz. dit is wat de converter zelf berekent. Het werkt niet altijd correct.
     2. WB heeft invloed op de verschuiving van alle drie de RGB-curven. Informatie in de camera wordt gelijktijdig vastgelegd over helderheid en kleur in drie kanalen. Alle wijzigingen die van invloed zijn op de helderheid, zijn ook van invloed op de kleuren. Lightroom kan trouwens LAB-waarden tonen, wat het instellen van de BB op nummer vereenvoudigt.
     3. Voor een nauwkeurigere selectie verwijdert u de standaarden (grijze doelkaarten, kleurcheckers). Je kunt ook voor een BB kiezen als je weet hoe je door de numerieke waarden van de curven moet navigeren, incl. en RGB. Maar de exacte WB geeft niet altijd een prettige kleur, en de lichte terugtrekking ervan, bijvoorbeeld naar warme tinten in een portret, kan de foto prettiger maken voor de waarneming. Maar als je het overdrijft, verpest je het frame.

 • Olga

  Vertel eens, op welke afstand van de lens moet een vel wit papier worden geplaatst als je binnenshuis fotografeert? En moet ik de BB instellen bij het wisselen van lenzen? (bijvoorbeeld eerst 18-105, dan handmatige Helios-81N)

  • Dmitry

   Bij het wisselen van lenzen hoef je de witbalans niet opnieuw in te stellen, tenzij je een heel oude lens opschroeft die merkbaar geel of blauw wordt. Moderne, min of meer hoogwaardige glazen vervormen de kleur meestal niet.
   Een vel papier voor het meten van WB moet zo worden geplaatst dat het de hele frameruimte in beslag neemt, scherpte is hier helemaal niet belangrijk.
   U moet de witbalans opnieuw instellen wanneer de verlichting verandert (andere lampen of een andere locatie met een andere kleur van de muren in de kamer, een verandering in daglicht, vooral in de ochtend- en avonduren)

  • Dmitry

   Helios 81H heeft meestal geen last van kleurvervormingen, maar het hangt allemaal af van de instantie. Als je op een auto-BB met helios meer gele of blauwe foto's krijgt dan met 18-105, dan betekent dit dat helios kleurvervormingen introduceert, wat betekent dat de BB ook opnieuw moet worden gecontroleerd bij het wisselen van de lens.

 • Vyacheslav

  Hallo
  Als het niet moeilijk is, leg het dan uit...
  Als u het gefotografeerde object verlicht
  (in het appartement, 's nachts - olieverfschilderijen)
  twee constante lichtbronnen
  met verschillende temperatuur: 3000 (halogeenspot)
  en 6500 (LED-spot),
  DAN is de resulterende WITBALANS 4750 ?
  (3000+6500)/2 = 4750.
  . . .
  Zal er kleurvervorming zijn?
  . . .
  Is dit in de praktijk gebracht?
  . . .
  Bedankt.
  Met vriendelijke groet, Vjatsjeslav ...

  • Michael

   Vervorming is afhankelijk van de mate van vermenging van lichtbronnen. Hoe dichter het punt van het object (afbeelding) bij één bron ligt, hoe groter de lichtstroom en dus ook de bijdrage aan de verlichting van het object. Het is het beste om beide bronnen in termen van temperatuur te balanceren, d.w.z. bevestig een filter.

   • Vyacheslav

    Dank je voor het antwoord.
    Onlangs heb ik 2 halogeenspots meegenomen.
    Redenen voor selectie - kleurweergave-index CRI (RA) = 100.
    LED RA=70.
    Nikon-D3300 kleurweergave is niet perfect...
    (witbalans “automatisch” en “gloeilamp”)
    Vooral de blauwe kleuren zijn "niet echt".
    NEF-bestanden aanpassen in lightroom is omslachtig en onnauwkeurig...
    Een bijzonder problematische kleur is blauw.
    De Nikon-D3300 genereert zelf een JPG-bestand - blauwe kleuren zijn als ultramarijn.
    Daarom ontstond de veronderstelling dat blauwe objecten (foto's)
    het is beter om te verlichten met koud licht.
    Schema voor het maken van foto's:
    De camera op een statief is strikt loodrecht gericht
    (langs twee assen) naar het midden van de afbeelding.
    2 spots circa 45 graden
    naar de foto en de camera.
    Naast geïnstalleerde halogenen (T=3000)
    het is de bedoeling om nog twee LED's te leveren (T=6500).
    Philips schijnwerpers met RA=80 verschenen.
    Verkrijgbaar met temperatuur: 3000, 4000, 6500.
    U kunt apart kopen en gebruiken voor verlichting ...
    En je kunt het halogeenlicht aanvullen met koude LED
    om de beste kleurweergave te krijgen... ???
    Wat te kiezen voor optelling met T=3000, T=4000 of T=6500???
    Of combineer lichtbronnen, met verschillende temperaturen,
    absoluut ONMOGELIJK????!!!
    Praktijk is goed, maar duur...
    Zijn er al bewezen theoretische?
    of praktische ANTWOORDEN???
    Bedankt …

    • Michael

     Meestal leiden dergelijke combinaties tot kleurweergaveproblemen, dus proberen ze, indien mogelijk, bronnen met verschillende kleurtemperaturen te vermijden, hoewel niemand de moeite neemt om het te proberen)) Ik heb geen ervaring met het beschreven schema. Voor uw taak zijn lightroom en een kant-en-klaar kleurweergaveprofiel zeer geschikt (opnameomstandigheden en apparatuur veranderen immers niet). Er zijn oplossingen zoals X-Rite ColorChecker om automatisch profielen aan te maken. Ik denk dat je in deze richting moet denken.

    • Valentijn

     Ik ben het met Mikhail eens - als je een nauwkeurige kleurreproductie wilt, heb je een kleurenchecker nodig. In ieder geval is licht bij voorkeur homogeen, dichter bij temperaturen van 5500-6500. Elke achtergrondverlichting met een andere temperatuur kan vervorming veroorzaken, wat nog moeilijker te corrigeren is dan een van de kleuren in een foto met gelijkmatige belichting. Ja, en lightroom heeft verschillende tools waarmee je de kleur kunt corrigeren, inclusief een enkele geselecteerde kleur.

    • Serge

     Maar wat als je een stuk wit papier op de rand van de afbeelding plakt, dan met een pipet de BB eruit haalt en de afbeelding bestrooit?

     • Michael

      Wit komt overeen, maar de rest van de kleuren zal de camera nog steeds liegen

     • Valentijn

      Serge, het kan van pas komen: je hoeft nergens iets te boetseren. Zowel native raw-converters als ACR / LR zijn perfect in staat om van elk frame een referentiemonster te nemen en de geselecteerde witbalans toe te passen op een reeks andere opnamen. Daarnaast vraagt ​​de persoon naar de exacte kleuren. Wit papier is geen standaard, zoals elk ongetest grijs papier (wit en grijs zijn mogelijk niet neutraal, ze kunnen lichte tinten hebben in andere kleuren en geven dus vervormde informatie voor het instellen van de witbalans). Je hebt minimaal een normale grijskaart nodig, maar color checkers met een breed scala aan referentiekleuren zorgen voor nog meer nauwkeurigheid. En het belangrijkste is dat als het licht in het frame een andere temperatuur en intensiteit heeft, de normen misschien niet helpen - ze zullen de balans bepalen op basis van het licht dat op hen viel, en in andere delen van het frame blijkt dat de licht is anders. Je kunt dergelijke dingen corrigeren, maar dit vereist al vaardigheid.

 • mos6502

  Alles lijkt duidelijk, maar als er niets wits in het frame zit? Een landschap is bijvoorbeeld een blauwe lucht, groen gras en een boom. Welke BB is in dit geval "juist"? Laten we zeggen dat ik de BB bewust de warmte in heb gereden, omdat ik hem zo leuk vind en de foto bepaalde emoties bij mij oproept, klopt dit?

 • Andrew

  Er was een vraag, maar er kwam geen antwoord.
  Over het algemeen geldt dat als de opnamen worden gemaakt met een externe flitser aan het plafond, de bb ook wordt ingesteld met een flitser aan het plafond?Waar moet ik het witte laken plaatsen?Ik krijg zo'n effen grijze kleur.
  En toch, stel de bb in door op de WB-knop te drukken (PRE knippert, je maakt een foto) of plaats een wit vel waar je het nodig hebt, zet M-focus aan, de belichtingsmeter op 0 (laten we zeggen dat de sluitertijd in A zal turn out 1/5) en schuif het resulterende frame in PRE?En hoe dan puffen in het plafond?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2011/07/balance-belogo/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2011/07/balance-belogo/