Paardebloem Lushnikov voor Nikon

Houd er rekening mee dat Lushnikov's paardenbloem beschikbaar is voor Nikon en voor Canon, maar ook voor andere systemen. Deze review presenteert precies Dandelion Lushnikova voor Nikon AF.

Lushnikov's paardenbloem voor Nikon. Poster.

Lushnikov's paardenbloem voor Nikon. Poster.

De paardenbloem van Lushnikov is ingenieuze uitvinding De Russische amateurfotograaf, uitvinder Viktor Lushnikov, die handmatige optica een tweede leven geeft en het werken met handmatige lenzen versnelt. De uitvinding is zelfs populair in het Westen, waar het bekend staat onder de naam 'Paardebloem Voor Nikon door Victor Lushnikov'. Een handmatige lens is een lens zonder microprocessorcontacten op de lens.

Wat is er zo ingenieus aan - maar het feit dat je niet helemaal 'oud' kunt maken van een oude niet-autofocuslens. Autofocus maken van een handmatige lens is natuurlijk alleen een zaak van een fotogoeroe, maar pseudo-autofocus maken is heel goed mogelijk.

Een voorbeeld van een foto op een lens met een paardenbloem

Een voorbeeld van een foto op een lens met een paardenbloem

Laten we beginnen met de taak die voorhanden is:

Bij gebruik van handmatige optica in Nikon's junior camera's, zoals: D40, D40x, D50, D60, D70, D70s, D80, D90, D100, D3000, D3100, D3200,D5000, D5100, D5200, D3300, D5300 meten werkt niet. Dat wil zeggen, als de lens geen chip heeft om met de camera te communiceren, weigert de camera simpelweg om de belichting te meten. Door het ontbreken van belichtingsmeting is het niet mogelijk om de camera in een andere modus dan modus-M te gebruiken. Dit legt zijn beperkingen op aan de snelheid van de fotograaf. Wie heeft oudere camera's per type Nikon D200, D300, D2x, D3s, D700, D7000 – zorg dus voor de meting expositie niet nodig. Toegegeven, er is een tendens dat hoe koeler de camera is, hoe minder geavanceerd iemand is in handmatige lenzen, die gemakkelijk kunnen worden vervangen door geavanceerde autofocus-tegenhangers. Let op, oude handmatige lenzen werken echt op jongere Nikon camera's alleen in handmatige camerabedieningsmodus.

Een voorbeeld van een foto op een lens met een paardenbloem

Een voorbeeld van een foto op een lens met een paardenbloem

Op jongere Nikon-camera's moet je de meting bepalen expositie met het oog of met een histogram. Met ervaring kun je de sluitertijd / diafragma / ISO vrij goed raden, maar bij elke verandering in verlichting moet je constant opnieuw opbouwen en "fotograferen". Zo is de zon achter een wolk verdwenen en moet de sluitertijd bijna twee keer worden gecorrigeerd.

Met Dandelion Lushnikov Nikon AF kunnen Nikon-camera's automatisch de belichting meten.

Hoe hij het doet? Heel eenvoudig, hij communiceert met de camera en de camera denkt dat hij een 'native' lens heeft met bepaalde gegevens.

Een voorbeeld van een foto op een lens met een paardenbloem

Een voorbeeld van een foto op een lens met een paardenbloem

Gegevens: brandpuntsafstand en helderheid kan worden geprogrammeerd in een paardenbloem. Dit gaat heel eenvoudig volgens de instructies. Programmeren gebeurt door een reeks opnamen met bepaalde sluitertijden.

Als resultaat kunt u programmeren: echte gegevens over de lens, die zal worden overgedragen aan EXIF snapshot-module. Het is echt heel handig.

Een voorbeeld van een foto op een lens met de paardenbloem van Lushnikov

Een voorbeeld van een foto op een lens met de paardenbloem van Lushnikov

Voor oudere camera's is deze functie ook erg handig, omdat je slechts een bepaald aantal lenzen in de camera kunt programmeren. Ja, en het programmeren van een lens voor elke camera is extra tijd, in tegenstelling tot het eenmalig programmeren van een paardenbloem op een lens.

Een voorbeeld van een foto op een lens met de paardenbloem van Lushnikov

Een voorbeeld van een foto op een lens met de paardenbloem van Lushnikov

Als je een handmatige lens hebt met een knipperend diafragma, zoals oude Nikon-lenzen AI-S,AI, niet-ai, Pre AI, dan kun je het zo maken dat je kunt diafragma bedienen vanaf de camera zelf. Dit is over het algemeen een geweldige kans die zelfs in oudere Nikon-camera's, als u Lushnikov's Dandelion niet gebruikt. Laat het me uitleggen - het is mogelijk om het diafragma in de camera in te stellen, zoals bij een conventionele Nikon AF-lens. Ik zal bijvoorbeeld geven: Kaleinar-5N, waarop ik deze Dandelion heb geïnstalleerd. Ik heb de installatie zelf gedaan.

Voor Kaleinar-5n wordt de paardenbloem geprogrammeerd door de maximale en minimale diafragma's in te stellen, waarna het diafragma vanaf de camera kan worden bediend met behulp van de draaiknop. Mijn Nikon D90 werkt in elke modus, zelfs automatisch (Auto - groene zone).

Een voorbeeld van een foto op een lens met de paardenbloem van Lushnikov

Een voorbeeld van een foto op een lens met de paardenbloem van Lushnikov

Een ander onmisbaar voordeel is: pseudo-autofocus (focus val). Dat wil zeggen, als u scherpstelt in AF-S-scherpstelstand en AF-A en druk de ontspanknop helemaal in, de camera maakt alleen een foto als hij zeker weet dat deze perfect is scherpgesteld. Zeer comfortabel - druk op de knop en draai langzaam aan de scherpstelring totdat de sluiter wordt ontspannen... Op beproevingen Kaleinar-5n met paardenbloem in AF-S-modus met automatische selectie van het scherpstelgebied waren er ongeveer 20% missers, in AF-S-modus en scherpstellen op één punt waren er bijna geen missers.

De autofocusmodus kan ook worden uitgeschakeld met behulp van de camera of programmatisch (zoals een schakelaar op de lens zelf).

Een voorbeeld van een foto op een lens met de paardenbloem van Lushnikov

Een voorbeeld van een foto op een lens met de paardenbloem van Lushnikov

Natuurlijk zijn er ook nadelen van paardenbloem:

 1. Niet de gemakkelijkste installatiemethode. Hoewel dit gemakkelijk te verhelpen is.
 2. Meetfouten expositie bij het werken met automatisch diafragma, vooral bij gesloten diafragma's.
 3. Meetfouten expositie bij gebruik van flits. Fouten vallen binnen het normale bereik, zelfs in de FP-modus.
Paardebloem geschoten met paardenbloem

Paardebloem geschoten met paardenbloem

Er zijn veel minder nadelen dan kansen. Het artikel bevat foto's gemaakt met belichtingsmatrixmeting а амеру Nikon D90 en met een verbeterde lens. De foto toont de correcties in expositie van EXIF. Na het sluiten van het diafragma op F8.0 moet een sterke correctie plaatsvinden. Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan een niet-volledig lineair diafragma voor de MC-lens. Kaleinar-5N.

Mijn ervaring:

Ik gebruik geen paardebloem op Canon- of Nikon-camera's. Leren hoe je oude lenzen kunt gebruiken zonder ze te verfijnen op moderne Nikon- en Canon-camera's is net zo eenvoudig als het pellen van peren. Gedetailleerde instructies voor het gebruik van oude lenzen op elke spiegelreflex- of systeemcamera vindt u in de 'Hoe gebruik je oude lenzen op moderne Nikon-camera's?'

Conclusie:

Paardebloem Lushnikov voor Nikon AF geschikt voor alle moderne digitale spiegelreflexcamera's van Nikon meten expositie en gebruik de camera minimaal - in diafragmaprioriteit en als een maximum - in elke beschikbare modus op de modusknop :). Voor een aantal lenzen (vooral voor de H-vatting) het is mogelijk om het diafragma rechtstreeks vanaf de camera te regelen. En toch krijgen we hoorbare focusbevestiging en de mogelijkheid om alleen een foto te maken wanneer de lens nauwkeurig is scherpgesteld. Er verschijnt meer focus aanpassing vermogen:. De paardenbloem van Lushnikov is een geweldige goedkope optie om je oude lens te upgraden.

Waar te kopen?

Hoe vreemd het ook klinkt, zo'n chip koop je in onze tijd het makkelijkst op Aliexpress: met een chip zonder lens hier, met lens en chip hier. Waarom een ​​lens?

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram


Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 436, over het onderwerp: Lushnikov's paardenbloem voor Nikon

 • Alexey

  Ik wil een chip installeren op Helios 81n, maar ik kan niet vinden waar ik deze kan kopen. Overal, ook op Ali, worden alleen adapters van lenzen met schroefdraad aangeboden. Koop op zijn minst een adapter en scheur af ...

  • Andrij

   Op dit moment kost het 601 UAH. Maar niet iedereen kan googlen.

   • Alexey

    Por. Bij voorkeur in de roebelzone (Russisch)

    • Andrew

     Pardon, welke zone? Je hebt ze daar ... zoals het is in het Russisch ... veel.

   • Alexey

    Hoewel ik vond... In Orel. De website van Lushnikov kost 1200.

 • Ernie

  Vertel me alsjeblieft, zonder deze chip op handmatige optica, is het niet mogelijk om de autofocusval op de Nikon D600 in te schakelen? Zoals ik het begrijp, heeft Nikon deze mogelijkheid bewust omzeild en werkt de focusbevestigingsprioriteit niet op handmatige lenzen?

  • Arkadi Shapoval

   ja het zal niet werken

 • Arthur

  Wat moet ik doen als ik een zoomlens heb? Voor zover ik het begrijp kan de paardenbloem maar op 1 brandpuntsafstand geprogrammeerd worden. Of is er nog een manier om dit te programmeren?

  • B.R.P.

   Nee.

 • Виталий

  Hallo! Een vraag. Wat als de camera de belichting perfect meet zonder chip en alleen bevestiging van de scherpstelling nodig heeft? Is hiervoor programmering nodig?

  • Arkadi Shapoval

   Ja nodig

 • Yegor

  Vertel eens, werd de kaleinar geleverd met een M42-schroefdraad?

 • ZWED

  Goedemiddag.
  Ik kocht Jupiter 37A met paardenbloem.
  Geïnstalleerd op D3100.
  Belichtingsmeting werkt prima.
  Maar er wordt in EXIF ​​in de standen M en A voortdurend slechts één diafragmawaarde (2,8) geregistreerd.
  De sluitertijd verander je met het wieltje in de M-stand. Ik verander het diafragma alleen op de lens.
  Betekent dit dat programmeren nodig is?
  Ik zag iets soortgelijks hier in de reacties (RussTamblyn
  07.05.2019/18/19 om XNUMX:XNUMX), maar eerlijk gezegd vond ik het niet leuk.

  • Arkadi Shapoval

   niet nodig, deze lens hoeft niet geprogrammeerd te worden, laat het 2.8 zijn, het heeft geen invloed op de meetkwaliteit

   • ZWED

    Bedankt. Begrepen

 • Alexander

  Goede dag!
  Het probleem is het volgende: ik heb de paardenbloem van Lushnikov (origineel) voor Nikon gekocht, ik gebruik hem met Tair-3. Ik heb het geprogrammeerd volgens de instructies. Op Nikon werkt de D60 perfect: automatische belichting, focusbevestiging met geluid, etc. Op de Nikon D80 werkt automatische belichting, maar qua scherpstelling werkt de lens als een handmatige: dat wil zeggen, er is geen geluidsbevestiging, er is geen keuze uit af-s, af-a, af-c op de camera . De AF/MF-schakelaar op de body heeft geen effect.
  Misschien is dit een kenmerk van de D80 die met paardenbloem werkt?

  • Arkadi Shapoval

   Probeer niet in PASM te fotograferen, maar in de groene zone van het moduswiel. Als daar geluid is, moet je de scherpstelmodus en -methode (af-a, zone) nog steeds correct configureren.

 • Alexander

  Arkady, bedankt voor de snelle reactie, ik heb het geprobeerd. Hetzelfde geldt voor elke zone. Afdaling altijd voorrang. Andere AF-lenzen (Nikkors) werken normaal, maar deze met paardenbloem doet dat wel. Ik controleerde of alles wat mogelijk was op het menu in het karkas zelf zat. Bovendien herhaal ik, wanneer geïnstalleerd op de D60, de focus piept, de autofocus trap werkt, maar daar is de AF-modus eenvoudig te selecteren in het menu. En bij de D80 is het item “AF Area Mode” eenvoudigweg inactief in elke positie.
  Over het algemeen is het probleem mij nog steeds onduidelijk.

 • Alexander

  Een probleem opgelost! Het was een kleinigheidje: er was onvoldoende uitsparing voor de houder op de KP-A/N-adapter (waarin de karkaspin wordt gestoken). Ik heb deze uitsparing aangepast (een beetje uitgeboord), de borgpin begon een halve millimeter verder te worden gezet bij het plaatsen van de lens, en er verscheen meteen een keuze uit af-s en andere modi. Wat een subtiliteit)
  Bovendien heeft de insteekdiepte van deze pin bij de D60 geen invloed.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2011/05/oduvanchik-lushnikova-nikon/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2011/05/oduvanchik-lushnikova-nikon/