Camerastanden P, A, S, M

Meestal gaan veel mensen, nadat ze verveeld zijn geraakt met alle 'Auto'-standen van de camera, de speciale halfautomatische standen gebruiken. MEER P. Deze modi zijn te vinden op het stuurwiel van de camera, zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. Normale modus MEER P opvallen in een aparte set, bijvoorbeeld op de onderstaande foto, worden deze modi gemarkeerd met een speciale boog die ze verenigt. Kan worden gevonden in plaats van naamgeving 'M, A, S, P' een andere naam -  'P, A, S, M' of 'M, AV, TV, P' - ze zijn allemaal hetzelfde. Ik zal proberen om over deze modi te praten in dit artikel.

Cameramodi

Cameramodi

Alle modi van camerabediening zijn gericht op het creëren van optimale expositie. In beide modi worden de opnameparameters zodanig geselecteerd dat de meest correcte foto wordt verkregen in termen van de hoeveelheid licht die nodig is om de belichte scène over te brengen.

Belangrijk: modi P, A, S, M geven extra toegang tot veel menu-items, die niet beschikbaar zijn in de automatische modus. In deze modi kunt u elke functie naar wens aanpassen, zoals het regelen van ISO, het kiezen van het beeldformaat, enz.


Om te begrijpen hoe deze P-, A-, S- en M-modi werken, raad ik u ten zeerste aan om uzelf vertrouwd te maken met basisconcepten in fotografie als:


P

De eenvoudigste speciale modus is de modus 'P' (Geprogrammeerd) – flexibele programmeermodus.

Het lijkt erg op de 'Auto'-modus van de camera, maar in deze modus kun je verander de sluitertijd binnen bepaalde limieten. excerpt varieert binnen het bereik dat is toegestaan ​​door de extreme diafragmawaarden van de lens. De sluitertijd kan worden gewijzigd met behulp van de bedieningswielen van de camera. Als uittreksel door de fotograaf is gewijzigd, wordt “*” toegevoegd aan de modusnaam. De kortste uittreksel in de modus 'P' verkrijgbaar bij het kleinste F-nummer, en het langste uittreksel beschikbaar bij het hoogste f-getal. Er is een gouden regel voor uitwisselbaarheid tussen diafragma en uittreksels, het is op deze regel dat de werking van deze modus is gebouwd. Verhoog je bijvoorbeeld de sluitertijd met bijvoorbeeld 2 keer, dan sluit het diafragma met één stap.

Voorbeeld:  als je de sluitertijd verhoogt van 1/200 seconde naar 1/100 seconde, dan zal de matrix meer licht absorberen en overbelichting krijgen, dus de camera moet de hoeveelheid licht verminderen door het diafragma te bedekken, en het diafragma zal sluiten met één stap. Als het bij 1/200s bijvoorbeeld F4.0 was, dan wordt het bij 1/100s F5.6. Ik hou niet van deze modus omdat hij constant probeert de waarde in te stellen uittreksels en diafragma's die handig zijn voor de camera zelf. Met elke nieuwe scène met een andere belichting, camera selecteert opnieuw sluitertijd/diafragmawaarden en de sluitertijd moet steeds opnieuw worden gewijzigd om aan uw taken te voldoen.

Waar wordt de 'P'-modus voor gebruikt: handig in gebruik bij het verplaatsen van de groene zone (volautomatische cameramodus) naar klasmodi MEER P. U kunt er zeker van zijn dat de camera u helpt bij het instellen van de normale instellingen. In deze stand fotografeer je bijna alles zonder je zorgen te maken over de juiste instellingen. Het is heel eenvoudig om de snelste beschikbare sluitertijden te bereiken, waardoor je de lens en de huidige ISO-waarde kunt krijgen, terwijl je er volledig zeker van kunt zijn dat het frame correct wordt belicht. Dit kan worden gebruikt voor 'stoptijd'. Zet je de auto-ISO stand aan, dan werkt de programmastand iets anders.

Snapshot in een van de PASM-modi

Snapshot in een van de PASM-modi


A (of Av)

Een zeer handige modus is 'A' (Diafragmaprioriteit), of 'Av' (Diafragmawaarde) - Diafragmaprioriteit.

Dit is een van mijn favoriete cameramodi. Het is best handig, omdat je het diafragma en daarmee de scherptediepte kunt regelen. In deze modus stel je eenvoudig de gewenste diafragmawaarde in, waarna de camera zelf de sluitertijd opnieuw berekent en selecteert. Hoe groter het diafragma, hoe langzamer de sluitertijd. Omgekeerd geldt: hoe kleiner het diafragma, hoe langer de sluitertijd. De sluitertijdmanoeuvre is veel breder dan de diafragmamanoeuvre. Meestal verandert de sluitertijd van 30 seconden naar 1/8000 seconde, dat wil zeggen, de sluitertijdlimieten zijn erg groot en de camera is bijna kan altijd de gewenste sluitertijd kiezen voor bijna elke diafragmawaarde op de camera.

Bijvoorbeeld: voor een lens met diafragmagrenzen van F3.5 tot F36, zal de camera bijna altijd de juiste sluitertijd kiezen voor elke waarde van het F-getal. Dus voor F3.5 zal een relatief korte sluitertijd worden gekozen, en voor F / 36, wordt een lange sluitertijd geselecteerd.

Als de camera bij een bepaalde waarde van het getal F de gewenste sluitertijd niet kan vinden, dan wordt op de camera, in het veld dat verantwoordelijk is voor de sluitertijd, de hoge of lage waarde weergegeven.

Waar wordt de 'A'-modus voor gebruikt: in deze modus is het erg handig om te bedienen beeld scherptediepte. Met de modus voor diafragmavoorkeuze kunt u gemakkelijk foto's maken met een wazige achtergrond. In het algemeen kan diafragmaregeling (diafragmaregeling) de beeldkwaliteit aanzienlijk verbeteren, aangezien de meeste lenzen alleen maximale beeldkwaliteit geven in een bepaald F-getalbereik.Apertuur heeft bijvoorbeeld grote invloed op vignettering en chromatische aberratie. Met deze modus regel je eenvoudig de intensiteit van bokeh, wat soms belangrijk is bij het fotograferen van portretten. En met behulp van een gesloten diafragma in de modus 'MAAR' u kunt foto's met een lange sluitertijd maken, bijvoorbeeld таких. U kunt bijvoorbeeld verschillende interessante effecten krijgen dergelijk. Deze modus werkt zeer effectief wanneer deze is ingeschakeld. automatische ISO-gevoeligheidsfuncties.

Snapshot in een van de PASM-modi

Snapshot in een van de PASM-modi


S (of televisie)

'S'-modus - (Sluiterprioriteit) of 'Tv' (Tijdwaarde) - sluiterprioriteit

Hier is het tegenovergestelde het geval - met deze modus kunt u de sluitertijd regelen, in tegenstelling tot de programmamodus kunt u met de modus Sluiterprioriteit elke sluitertijd instellen die de camera kan gebruiken. Als je een bepaalde sluitertijd op de camera instelt, zal de camera zelf de gewenste diafragmawaarde selecteren. De modus werkt op dezelfde manier als de modus diafragmaprioriteit, maar in plaats van de diafragmawaarde moet u hier de sluitertijd instellen. Het diafragmabereik is vrij beperkt en vaak zul je merken dat de camera niet het gewenste diafragma voor een bepaalde sluitertijd kan instellen.

Als de camera bij een bepaalde sluitertijd de gewenste diafragmawaarde niet kan vinden, dan geeft de camera de hoge of lage waarde weer in het veld dat verantwoordelijk is voor het diafragma.

Waar wordt de 'S'-modus voor gebruikt: met deze modus is het heel gemakkelijk te bereiken stop motion-effect. Dit is erg handig bij het fotograferen van sport en snel bewegende onderwerpen. Om iets in een foto te bevriezen, volstaat het om een ​​foto te maken met een korte sluitertijd, bijvoorbeeld 1/2000 seconde, terwijl de camera zelf de gewenste diafragmawaarde selecteert voor een sluitertijd van 1/2000 seconde . Ook is het in deze modus handig de handen uit de mouwen steken geen vervaging van de foto. Deze modus werkt erg goed met de automatische ISO-functie ingeschakeld.

Snapshot in een van de PASM-modi

Snapshot in een van de PASM-modi


M

'M' (handmatig) – handmatige modus.

In deze modus zal de camera zowel de sluitertijd als het diafragma moeten instellen. handmatig, in feite is dat de reden waarom de modus 'handmatige camerabediening'. Natuurlijk kan de handmatige modus een beetje worden geautomatiseerd, hierover in meer detail. hier.

Normale modus 'M' gebruikt in moeilijke opnameomstandigheden, wanneer belichtingsmeting het niet aankan om de gewenste expositie. Bij het opereren in 'M' helpt enorm om het goed te krijgen. expositie schaal expositie in de zoeker, evenals het gebruik van histogrammen. Modus 'M' beschouwd als een echte creatieve modus en stelt u in staat om alle beschikbare parameters te regelen die verantwoordelijk zijn voor de belichting. Interessant effect in modus 'M' verkregen door gebruik te maken van externe flitser, u kunt meer lezen hier.


Conclusies:

Creatieve halfautomatische camerabedieningsmodi zijn in een aantal gevallen erg handig en kunnen de camera heel gemakkelijk laten doen wat de fotograaf wil. Ik raad aan om je eigen experimenten te doen. En een korte video over het onderwerp:

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 164, over het onderwerp: cameramodi P, A, S, M

 • koken

  Goedemiddag. Vertel me alsjeblieft dat de nikon d90 in elke "masp" -modus wit is. Hoe stel je deze modi in? Ik heb de camera net een paar dagen geleden opgehaald, help de gebruiker om het helemaal opnieuw uit te zoeken

  • B.R.P.

   Alles in dit artikel is heel duidelijk. Probeer de handleiding van uw camera te lezen. Heb je een lens op je camera?

  • Katya

   Je lijkt hoge instellingen te hebben, zoals ISO, sluitertijd, misschien is er iets anders verkeerd gedaan. Lees wat iso is, sluitertijd, diafragma, belichting om te beginnen en hoe je ze correct kunt combineren, maar maak nu foto's op auto of R

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2011/03/rezhimy-fotoapparata-pasm/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2011/03/rezhimy-fotoapparata-pasm/