Gedetailleerd overzicht van MC HELIOS-81H 2/50 (ook bekend als ARSAT H 50 mm 1: 2)

MC Helios-81H 2/50

MC Helios-81H 2/50-lens op camera Nikon AF-N8008s. еличить изображение.

In een notendop

MC Helios-81H 2/50 (of MC Helios-81H 2/50, of Arsat H 50 mm 1:2) - is een van de beste voorraadlenzen van Helios familie. Zo'n lens wordt vanwege de brandpuntsafstand van 50 mm meestal een 'vijftig kopeken' genoemd. Op full frame camera's (film en digitale camera's met een framemaat van 36 x 24 mm) is het standaard (qua brandpuntsafstanden en beeldhoek) en geschikt voor alledaags gebruik voor een breed scala aan taken. Op moderne cropped camera's kan Helios-81 ook goed worden gebruikt als portret- en creatieve lens.

Naar mijn mening heeft Helios-81 zijn populariteit verdiend vanwege de compatibiliteit met Nikon digitale SLR-camera's met Nikon F-vatting.

Ook wordt de populariteit van de lens geassocieerd met een speciale draai aan de achtergrond, kenmerkend voor veel lenzen van de Helios-familie, evenals goede optische mogelijkheden voor een redelijk lage prijs. Gemiddeld is Helios-81N te vinden voor $ 30.

kritisch: er zijn veel verschillende opties voor lenzen uit de Helios-81 N/M/AUTOMATIC familie. Als de nieuwste versies inderdaad een van de beste voorraadlenzen zijn van Helios familie, dan zijn de eerdere versies het ergste. Vroege versies zijn gemakkelijk te herkennen aan de brede focusring en het serienummer bij de frontlens. Dergelijke varianten hebben veel mechanische problemen. Bij latere en meer succesvolle versies is een serienummer in kleine lettertjes op de zijkant van de diafragmaregelring gedrukt. Hier is zo'n paradox - van het beste naar het slechtste is slechts een stap. Ik raad ten zeerste af om met deze vroege versies te knoeien (bijvoorbeeld weergegeven in 'Appearance #3'). Ook in geen geval koop geen lenzen met de aanduiding 'AUTOMATISCH'. Serie lenzen Helios-81N AUTOMATISCH een andere vatting hebben, waarvoor geen adapters voor camera's zijn (het uiterlijk van de lenzen HELIOS-81 2/50/53 AUTOMATISCH getoond hier). Als er iets niet erg duidelijk is, of als je 100% zeker wilt zijn dat de toekomstige aangekochte lens je zal bevallen - vraag het dan hier in de comments, of neem contact met mij op via mijn persoonlijke contacten.

Het creatieve potentieel van zo'n vijftig dollar is moeilijk te overschatten. Amateurfotografen gebruiken hem vaak als portretlens. Veel mensen willen gewoon een snelle prime, vooral naast hun standaard/kitlens. Diafragma f/2 ca. drie stappen breder diafragma F / 5.6, dat wordt gebruikt in de 'donkere' walvislenzen aan het lange uiteinde. In numerieke termen betekent dit dat Helios-81 ongeveer is 8 keer helderderdan bijvoorbeeld walvis Nikon DX VR AF-P Nikkor 18-55mm 1: 3.5-5.6G, die bij een brandpuntsafstand van 50 mm een ​​maximale diafragmaverhouding van slechts 1:5.6 gebruiken. De berekening van het verschil in relatieve opening (bereken de diafragmaverhouding) wordt elementair uitgevoerd: (5.6*5.6)/(2*2)=7.84, wat naar boven wordt afgerond op de waarde '8'.

Verhaal

Helios-81 is een afstammeling van de Helios-65 serie lenzen (HELIOS 65 AUTOMATISCH 2/50), die op zijn beurt een verkorte afstammeling is van lenzen Helios-44 familie.

De Helios-81 lensfamilie omvat vele modellen en hun aanpassingen. In het algemeen werd de lijn als volgt ontwikkeld: Helios-81 AUTOMATIC -> Helios-81 M of N -> MS Helios-81 M of N -> MS Helios-81 H -> Arsat H. Elk van de wijzigingen heeft verschillende subversies .

Voor praktisch gebruik zijn de nieuwste versies van MC Helios-81 H (ook bekend als 'MC HELIOS 81 H') en Arsat het meest geschikt waarvoor het serienummer in kleine lettertjes op de lenscilinder staat en niet in de buurt van de frontlens.

Uiterlijk #1

Hieronder is de lens: MS HELIOS-81N 2/50 met serienummer 9227112, vermoedelijk geproduceerd in 1992. De voor- en achterlenzen van de lens hebben cyaan, blauwe, lila, paarse en rode tinten van verlichting.

Uiterlijk #2

Hieronder is de lens: MC HELIOS-81H 2/50 met serienummer 9315003, vermoedelijk geproduceerd in 1993. Het voorste element van het objectief heeft groen, paarse en rode tinten van verlichting.

Uiterlijk #3

Hieronder is de lens: MS HELIOS-81M 2/53 met serienummer 8204223, vermoedelijk geproduceerd in 1982. Filterdiameter 49 mm. De frontlens van de lens heeft cyaan, lila, paarse, rode en gele tinten van verlichting. Diafragmabladen zijn glanzend, geeloranje (koperkleurig). De scherpstelring draait 315 graden (7/8 van een volledige draai). Drie tussenklikjes tussen F/2 en F/2.8 en twee tussenklikjes tussen de resterende paren diafragmanummers (zeldzaam). Zonder wijziging zit niet op Nikon D70, D70s, D80, D90. Nikon is zonder problemen op de rest van de CZK geïnstalleerd. Zonder richel voor de membraanweerstand, met een lange 'rok' van de membraanregelring (maar de rok rust niet tegen de membraanweerstand). Nikon F-vatting, de letter 'M' staat voor 'Blowing Aperture'.

Uiterlijk #4

Hieronder is de lens: ARSAT H 50 mm 1:2 met serienummer 9417121, vermoedelijk geproduceerd in 1994. Het voorste element van het objectief heeft groen, paarse en blauwe tinten van verlichting.

Uiterlijk #5

Hieronder is de lens: HELIOS-81N 2/53 met serienummer 8309805, vermoedelijk geproduceerd in 1983. Filterdiameter 49 mm. De voorste lens van de lens heeft blauwachtige en asachtige tinten van verlichting. Diafragmabladen zijn glanzend, zilverachtig. De scherpstelring draait 315 graden (7/8 van een volledige draai). Drie tussenklikjes tussen F/2 en F/2.8 en twee tussenklikjes tussen de resterende paren diafragmanummers (zeldzaam). Zonder wijziging zit niet op Nikon D70, D70s, D80, D90. Nikon is zonder problemen op de rest van de CZK geïnstalleerd. Zonder richel voor de membraanweerstand, met een lange 'rok' van de membraanregelring (maar de rok rust niet tegen de membraanweerstand). Nikon F-vatting.

Belangrijkste technische kenmerken van MC Helios-81H 2/50

De naam van de instantie uit de review (zoals geschreven op de lens zelf) MC Helios-81H 2/50 met Arsenal fabriekslogo (er zijn veel andere manieren om de lensnaam te schrijven)
Belangrijke eigenschappen
 • Н - H-vatting, vergelijkbaar met Nikon F-vatting, AI of PRE AI compatibel
 • alleen handmatige scherpstelling.
 • diafragma controle ring, evenals semi-automatische diafragmaregeling met behulp van de diafragmaring en diafragmaknop van camera's die dit hebben.
 • MS – meerlaagse coating van optica.
 • de lens is geschikt voor full frame camera's (vergelijkbaar met moderne Nikon FX camera's)
 • metalen hoes
 • lanthaan glas in het optische schema
Diameter voorfilter 52 mm (er zijn opties voor 49 mm)
Brandpuntsafstand 50 mm (volgens sommige bronnen - 52 of 53 mm), EGF voor camera's met een APS-C type sensor is ongeveer 75 mm
Zoomverhouding 1 X
Ontwikkeld door voor filmcamera's met een framemaat van 36 mm X 24 mm
Aantal diafragmalamellen 6 bloemblaadjes. De bloembladen vormen een ongeveer regelmatige zeshoek. Bloemblaadjes zijn mat metallic, niet zwart.
Tags
 • scherpstelafstand alleen in meters
 • scherptediepteschaal voor F / 4, 8, 16 (expliciet aangegeven) en F / 11, 5.6, 2.8 (alleen strepen)
 • schaal met diafragmawaarden voor f/2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16
 • bajonetbevestigingsteken (rode stip, rechtstreeks aangebracht op het metalen deel van de bajonet)
diafragma Van F/2 tot F/16.0, instelbaar met de diafragmaring, er zit geen diafragmamethode-schakelaar op de lens. De ring heeft één tussenliggende vaste waarde tussen de aangegeven cijferparen (er is geen tussenwaarde tussen F/11 en F/16).
MDF (minimale scherpstelafstand) 0.5 m, maximale vergrotingsfactor is 1:7 (ongeveer)
Gewicht 214 gram, gemeten, zonder doppen (alleen lens)
Optisch ontwerp 6 elementen in 4 groepen, (layout type 'Planar')

Optisch ontwerp van de lens MS Helios 81n

Blenda in het voorlichtfilter geschroefd, de markering van de originele kap werd niet gevonden. Geschikt voor alle analogen zo een
Land van fabrikant USSR, Arsenal-fabriek (later werd de lens geproduceerd onder het merk 'Arsat' in Oekraïne).
periode Enkele jaren, de exacte productieperiode is niet bekend.

Lensaanpassingen

Houd er rekening mee dat er veel lensaanpassingen en veel spellingen van zijn naam. De belangrijkste zijn:

Versies 'AUTOMATISCH'

 • Helios-81 2/50 Automatisch - u kunt een overzicht van deze wijziging zien hier
 • Helios-81 2/53 Automatisch - u kunt een overzicht van deze wijziging zien hier
 • Helios 81 2/50 Automatisch (geen streepje tussen 'Helios' en '81')

Uitvoeringen 'M 2/53'

 1. Helios-81М 2/53 met H-vatting, metalen zilveren niet-gezwarte bloembladen, zie je een overzicht van deze wijziging hier
 2. Helios-81М 2/53 met H-vatting, niet-gezwarte metalen bladen van koperkleur
 3. MS Helios-81M 2/53 met H-vatting, niet-gezwarte metalen bloembladen van koperkleur (uiterlijk #3 uit deze recensie)

Versies 'H'

 1. MS Helios-81N 2/50 (met een serienummer bij de voorlens, lange rand van de diafragmaregelring, brede focusring)
 2. MS Helios-81N 2/50 (serienummer aan de bajonetzijde, korte rok van de membraancontrolering, lila verlichting, een van de meest voorkomende en klassieke opties)
 3. MS Helios-81N 2/50 (serienummer aan de bajonetzijde, korte rok van de membraancontrolering, groene verlichting, een van de meest voorkomende en klassieke opties)
 4. MS Helios-81N 2/53 (uiterlijk #5 uit deze recensie)
 5. Helios-81Н 2/53 (vergelijkbaar met Helios-81M 2/53)
 6. ARSAT H 1:2 50 mm - een bijna complete kopie van de Helios-81N 2/50 MS, de verschillen staan ​​beschreven hier
 7. MC Helios-81H 2/50 - een complete kopie van de Helios-81N 2/50 MS, exportversie, deze versie ziet eruit als zoals dit.
 8. MC Helios-81 2/50 - volledige kopie van MS Helios-81N 2/50, exportversie

Andere versies

 1. Helios-81 2/50
 2. Helios-81 2/52 (irisbedieningsring aan de voorkant van de lens)
 3. Helios-81 (GK-81)
 4. GOI <<HELIOS-81>> 2/52,4 (zilver metalen behuizing)
Verschillende namen

Alleen andere namen: ARSAT 1:2 50mm MS HELIOS-81N 2/50

Optisch is dit dezelfde lens. Het verschil tussen lenzen met verschillende namen zit hem in de verschillende montageschroefdraden of vatting, bodyframe, verlichting en leeftijd. Veel nieuwe lenzen MS Helios-81N, uitgegeven in Oekraïne (na de ineenstorting van de Unie), hebben de naam ARSAT. Deze recensie beschouwt een van de meest populaire lenzen, namelijk MS Helios-81N 2/50.

Weergave van de MC Helios-81N lens op een Canon camera

Weergave van de MC Helios-81N-lens op een Canon EOS-camera 350D digitaal. Lens gemonteerd met een goedkope adapter Nikon-vatting F - Canon EOS.

Zoals gewoonlijk is het eerste wat je voelt en opvalt bij het gebruik van een oude lens het gewicht, de lens is klein, erg kort, en doet denken aan een pannenkoek. Het gewicht van deze "pannenkoek" is vrij groot. De bouwkwaliteit is normaal - veel metaal en glas. Er zijn geen spelingen op de lens.

Voorbeeldfoto op MS Helios-81N 2/50

Voorbeeldfoto op MS Helios-81N 2/50

Ik vraag me af: 81-N wordt niet gelezen als 81-'ash', maar als 81-'en'. Makkelijk te onthouden, 81-Nikon, aangezien de 'H'-vatting een Nikon F-vatting is (Nikon F-vatting)

MS Helios 81-N geproduceerd in de Arsenal-fabrieken in Kiev of Uman in Oekraïne. De lens gebruikt speciale lanthaan bril - superzware kronen met verhoogde resolutie, hiermee kun je chromatische aberraties gedeeltelijk wegwerken.

Zo zien twee versies van de Helios 81-lens eruit

Zo zien twee versies van de Helios 81-lens eruit

Hoe te gebruiken met moderne camera's

Nikon spiegelreflexcamera's met F-bevestiging

De Nikon MC Helios-81N 2/50-lens gebruiken op: moderne digitale spiegelreflexcamera's van Nikon genoeg om de lens te installeren zonder adapters en fotografeer voor je eigen plezier zonder enige tastbare beperking. Mogelijkheid scherpstellen tot oneindig, evenals semi-automatische irisregeling blijft behouden. Dit komt door het feit dat de Helios-81N 2/50 MC dezelfde bajonetvatting (vattingtype) gebruikt als native Nikon-lenzen. Alle cameralenzen Kiev-17, Kiev-17m, Kiev-18, Kiev-19 en Kiev-19m, Kiev-20 gebruik de Nikon F-vatting, hetzelfde als moderne Nikon digitale SLR-camera's. Bij sommige camera's zal er zelfs automatische meting zijn expositie. Exacte lijst van camera's die meting ondersteunen expositie met handmatige lenzen (zoals deze) kun je zien hier of hier. Lees mijn artikel voor gedetailleerde informatie over het gebruik van handmatige lenzen. Sovjet-optica.

Belangrijk: hoewel de MC Helios-81N 2/50-lenzen een uitsteeksel hebben voor het verzenden van de diafragmawaarde naar de camera via de diafragmaweerstand (kopie AI van Nikkor-lenzen), terwijl de diafragmarok te lang kan zijn (zoals PRE-AI Nikkor-lenzen). Dat is waarom sommige Helios-81 2/50-lenzen kunnen niet zonder aanvullende aanpassingen op moderne digitale spiegelreflexcamera's van Nikon worden geïnstalleerd. Sommige kunnen alleen worden ingesteld op een specifieke lijst met camera's. Je kunt zo'n ziekte heel eenvoudig behandelen - snijd gewoon een deel van de diafragma-controlering af, zoals weergegeven in de afbeelding van Sergey Elizarov hier.

Het is belangrijk: als je een lens tegenkomt die niet op je camera zit en je wilt hem niet zien, dan kan de lens toch gemakkelijk worden gebruikt op elke Nikon digitale SLR camera met macroringen. MS Helios-81N 2/50 is eenvoudig te installeren op alle Nikon F-camera's via elke macroring voor Nikon-camera's met F-vatting. Toegegeven, dit verliest het vermogen om te focussen op oneindig en gemiddelde scherpstelafstanden.

Belangrijk: om meteen de MC Helios-81H 2/50-variant te vinden die op elke Nikon spiegelreflexcamera met F-vatting kan werken - moet je op zoek naar lensopties met de naam MC Helios-81H 2/50 (of MC HELIOS-81H 2/50 ) en zonder serienummer in de buurt van de frontlens, evenals eventuele lensopties met de moderne ARSAT-naam.

Belangrijk: als iets niet duidelijk is, of als er een wens is om te verduidelijken - schrijf in de opmerkingen onder deze recensie, ik en andere lezers zullen proberen te suggereren.

Nikon 1-systeem spiegelloze camera's

De lens gebruiken op camera's uit de spiegelloze serie Nikon 1 (Nikon 1S1, Nikon 1S2, Nikon 1 V1, Nikon 1 V2, Nikon 1 V3, Nikon 1 J1, Nikon 1 J2, Nikon 1 J3Nikon 1 J4Nikon 1 J5, Nikon 1AW1) moet u een adapter gebruiken Nikon F-Nikon 1. De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier.

Belangrijk: er zijn geen problemen met versies van de Helios-81 voor de Nikon F-vatting (Nikon 'H') en eventuele bijbehorende adapters.

Nikon Z-systeem spiegelloze camera's

De lens gebruiken op camera's uit de spiegelloze serie Nikon Z u moet de originele Nikon FTZ-adapter gebruiken.

U kunt elke goedkope Chinese analoog gebruiken, bijvoorbeeld zo'n adapter Nikon AI -> Nikon Z.

Belangrijk: er zijn geen problemen met versies van de Helios-81 voor de Nikon F-vatting (Nikon 'H') en eventuele bijbehorende adapters.

Canon (EF, M, RF)

Om MS Helios-81N 2/50 te installeren op elke moderne digitale spiegelreflexcamera DSC, je hebt een adapter nodig Nikon-vatting F - Canon EOS. Mogelijkheid focus op oneindig wordt opgeslagen. De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Bijvoorbeeld een adapter Nikon-vatting F - Canon EOS EF (ook bekend als Nikon AF-> Canon EF) kan gemakkelijk worden gekocht hier.

Het is belangrijk: alle lenzen van de Helios-81N-familie (met 'H' / 'Nikon F'-vatting), ongeacht het bouwjaar en de kenmerken van de vatting, kunnen zonder problemen op elke camera worden geïnstalleerd DSC met behulp van de opgegeven adapter Nikon-vatting F - Canon EOS EF (ook bekend als Nikon AI-> Canon EF).

De lens gebruiken op spiegelloze camera's serie Canon EOS M je moet een adapter gebruiken Nikon F - Canon EOS M (ook bekend als Nikon AI-Canon M). De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier.

De lens gebruiken op spiegelloze camera's Canon EOS R-serie, gebruik een adapter Nikon F - Canon EOS R (ook bekend als Nikon AI->Canon RF). De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier.

Sony (A, E)

Een lens gebruiken met spiegelreflexcamera's Sony (spiegelreflexcamera's, maar ook SLT-camera's met een doorschijnende spiegel) is lastig. Voor gebruik moet een adapter met een corrigerende lens worden gebruikt, wat de beeldkwaliteit nadelig kan beïnvloeden. Als je nog steeds de wens hebt om MS Helios-81N 2/50 op camera's te gebruiken Sony/Minolta met A-mount, dan moet je hiervoor een adapter gebruiken Nikon F-Sony A. De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier.

De lens gebruiken op spiegelloze camera's Sony NEX, Sony ILCE, Sony ALPHA met Sony E-bevestiging of Sony FE, is het voldoende om een ​​goedkope adapter te gebruiken Nikon F-Sony E. De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier. Ook beschikbaar voor deze camera's autofocusadapter Techart PRO Leica M - Sony E-autofocusadapter, die kan worden gevonden Op deze pagina.

FUJIFILM (X, GFX)

X-mount spiegelloze camera's hebben een adapter nodig Nikon F -> Fuji X (ook bekend als AI->X). De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier.

Voor montage spiegelloze middenformaat camera's GFX een adapter nodig Nikon F -> Fuji GFX (ook bekend als AI->GFX). De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier.

SIGMA / PANASONIC / LEICA (L, M)

Spiegelloze camera's met Leica L-vatting (T, TL, SL) hebben een adapter nodig Nikon F -> Leica L (ook bekend als AI->L). De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier. Voor camera's met Leica M-vatting een adapter nodig Nikon F -> Leica M (ook bekend als AI->M).

PENTAX

Het gebruik van de lens met Pentax spiegelreflexcamera's is moeilijk. Voor gebruik moet een adapter met een corrigerende lens worden gebruikt, wat de beeldkwaliteit nadelig kan beïnvloeden. Als er desondanks een wens is om de Helios-81N 2/50 MS te gebruiken op Pentax-camera's met een K-vatting (en de aanpassingen), dan moet u hiervoor een adapter gebruiken Nikon F-Pentax K. De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier. Hetzelfde geldt voor spiegelloze camera's. Pentax K-01.

Om de lens te gebruiken op Pentax spiegelloze camera's met een Pentax Q-vatting (Pentax Q, PentaxQ10, PentaxQ7, Pentax Q-s1), is het voldoende om een ​​goedkope adapter te gebruiken Nikon F-Pentax Q. De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier.

Samsung (NX)

Spiegelloze camera's met NX-montage hebben een adapter nodig Nikon F -> Samsung NX (ook bekend als AI->NX). De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier. voor camera: NX-mini adapters bestaan ​​nog niet.

OLYMPUS / PANASONIC / KODAK / XIAOMI (spiegelloos, MICRO 4/3)

De lens gebruiken op spiegelloze camera's OLYMPUS/PANASONIC/KODAK/  Xiaomi (en enkele anderen) die een Micro 4/3-montage hebben, gebruik gewoon een goedkope adapter Nikon F - MICRO 4/3. De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier.

OLYMPUS / PANASONIC / LEICA (spiegel, 4/3)

Voor spiegelreflexcamera's met een 4/3 vatting (niet te verwarren met Micro 4/3!) heb je een adapter nodig Nikon F->4/3. De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter is bijvoorbeeld eenvoudig te kopen hier.

Aandacht! HELIOS AUTOMAT serie lenzen

Heel belangrijk: lenzen Helios-81 2/50 AUTOMATISCH и Helios-81 2/53 AUTOMATISCH kan niet worden gebruikt met moderne camera's. Er zijn simpelweg geen bijbehorende adapters. Aanvallers geven vaak problemen Helios-81 2/50 Automatisch (U kunt een overzicht van deze wijziging zien hier) и Helios-81 2/53 Automatisch (U kunt een overzicht van deze wijziging zien hier) voor de lens MS Helios-81N 2/50. Doe voorzichtig!

Voorbeeldfoto's op Nikon DX (APS-C, bijsnijden 1.5X)

Hieronder staan ​​mijn foto's voor verschillende aanpassingen van de Helios-81 / Arsat H-lens:

Originele JPEG-foto's kunnen worden bekijk en/of download hier (200+ foto's op Nikon D40).

Voorbeeldfoto's op MS Helios-81N en Nikon FX (full frame, Full Frame)

Alle foto's zijn gemaakt op MS Helios-81N en een full-frame camera Nikon D700 FX zonder verwerking. Verkleind tot 1920*1080 pixels en ingeprinte gegevens van EXIF.

UPDATE

Fotograaf deelde voorbeelden van foto's op MS Helios-81N 2/50 met lezers van Radozhiva Lilia Nemykina:

mijn ervaring

Ik hou van Helios-81N, hiermee kun je de geest van Sovjet-lenzen voelen, mooie foto's maken en je een echte manueel voelen (een fotograaf die handmatige lenzen gebruikt).

Helaas moet ik zeggen dat deze vijftig dollar over het algemeen in veel opzichten verliest aan een vergelijkbare autofocuslens. Helios-81N is erg populair, maar toch raad ik, indien mogelijk, aan om voor vijftig dollar autofocus te gebruiken. Sommigen van hen, bijvoorbeeld Nikon 50/1.8AF MKI/II/III (D) (voor camera's met een focusmotor) of Yongnuo 50 / 1.8 " (voor alle Nikon camera's) zijn slechts iets duurder dan Helios-81N.

Videobeoordeling

Мой videoreview van de Helios-81 lensfamilie met voorbeelden van foto's die u kunt zien Ik heb het op Youtube kanaalof in onderstaande video:

Resultaten van

Recente wijzigingen van Helios 81N - een van de beste gewone Sovjet snelle lenzen. Allereerst is de Helios 81H interessant vanwege zijn verwrongen bokeh, compacte formaat en lage kosten. Een van de tekortkomingen is de moeilijkheid om de "nieuwste" MS-aanpassingen en een niet-zwart gemaakte opening te vinden.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 1 983, over het onderwerp: Gedetailleerd overzicht van MC HELIOS-81H 2/50 (ook bekend als ARSAT H 50 mm 1: 2)

 • Anonimus

  Umm.. Er zit een soort van brute bewerking in de laatste foto's. Daar komt alleen de naam van Gelik. De ogen van een meisje gesneden uit Satan zijn iets waard. Waarom doe je dit? Dit is wat onrust veroorzaakt
  Mode waarschijnlijk?

  • Roman

   Het teken van het kruis om te helpen. Je kunt St. water in de systeemeenheid van de computer, ik verzeker u, het zal helpen.

   • Anonimus

    Je hebt vreemde methoden, maar in het geval van een dergelijke verwerking is dit misschien geen slechte optie voor iemand die het op deze manier heeft verwerkt. Aspen-staak als toevoeging mag niet overbodig zijn

 • Виталий

  Zijn er ergens gegevens over de resolutie van Helios-81N-optica? En wat is qua resolutie de beste oude manuele lens van 50 tot 100 mm?

  • Rodion

   Welnu, deze helios zit op het niveau van gewone oude 50/1.8 lenzen. Een beter resultaat zal worden gegeven door lenzen die niet op dit oude schema zijn gebouwd, maar op iets nieuwer.

  • Ilya

   Midden: 52, rand: 27. Eigenlijk is hier het bord:

 • Виталий

  En als je kiest tussen deze en Yu37A?

  • Oleg

   Tussen zulke verschillende brandpuntsafstanden moet je niet alleen kiezen qua kwaliteit, maar ook qua gebruiksgemak. Hier is het al moeilijk om je alleen op de indrukken van anderen te concentreren.

  • Boris Aleksandrovitsj, 77 jaar oud

   Probeer "Jupiter-8", puur "portret". Je moet het leuk vinden.

   • B.R.P.

    Als je het op de bzk zet, dan wel.

 • Sergei

  Hallo, ik heb Helios 44m-4. Zoals de foto. Ik denk aan 81N, vertel me of het zin heeft om te veranderen? Trekt Nikon-vatting aan. Zal de 81N dezelfde bokeh-twist hebben als de 44m-4 op de d7000 crop?

  • B.R.P.

   De torsie zal kleiner zijn en een iets ander karakter hebben. Maar er komt een afhaling van MDF naar . U kunt de collectie niet wijzigen, maar aanvullen.

 • Виталий

  Is er een groot verschil met Helios 44m? Is het de moeite waard om 81 specifiek te kopen? Toegepast op Canon.

  • Roman

   Wat Canon betreft, je kunt ELKE handleiding vijftig dollar hebben om mee te spelen en op de plank te leggen en een standaard autofocus 50 / 1.8 STM (50 / 1.4) voor een volwaardige opname.

   • Alexey68

    waarom op de plank leggen? Met een goede handleiding schiet je bijna net zo makkelijk als met AF-glas. in ieder geval is mijn percentage nauwkeurige focus op de handleiding hoger dan 50 1.4, die is afgestemd en precies raakt, maar alleen in laboratoriumomstandigheden.

    • Andrij

     Nou, oké, gewoon zo, eenvoudig en nauwkeurig. Misschien zelfs nog sneller, zodat alles op zijn kop stond?

     • Alexey68

      wat is verrassend? goed glas, met minimale SA, de correctie in de EMF-chip is geselecteerd. en als in LV, dan helpt ML om niet minder eenvoudig te fotograferen dan op elke UPC.

      • Roman

       Nee bedankt. Ik begrijp dat een Sovjet-ingenieur veel kan doen met kanker, zijwaarts en met een opnieuw ondermijnde, maar het laatste waar ik aan wil denken tijdens het fotograferen is LiveView, of ik in focus kwam, dit verdomde diafragma met mijn handen bedekken. Waarom dertig jaar vooruitgang in de fotografie negeren?

       • Alexey68

        wie wat. Ik herhaal, ik heb geen problemen om een ​​hoogwaardig montuur op een handmatige bril te krijgen. omdat niet altijd dezelfde haast nodig is, zoals bij het vangen van vlooien)) is de kwaliteit van het beeld gevormd door de oude Duitsers en Japanners echter erg hoog.

        en voor rapportage is er een "eenheid" en een derde markering en een bepaalde hoeveelheid AF-optiek.

        (Ik vraag niet om ALLEEN op handleidingen te schieten, helemaal niet, ik antwoordde alleen dat ze meer dan geschikt zijn om te fotograferen dan om stof op planken te verzamelen)

       • Roman

        Ja, dat kan natuurlijk, ze waren bijna honderd jaar voor de uitvinding van autofocus aan het filmen, en ze zijn nog steeds aan het filmen. Ik kan me alleen gevallen herinneren waarin de tekening van Helios met succes op mijn vingers werd gebruikt. Een pseudo-macro met slakken en paddenstoelen, waar het draaien dit gevoel van magie gaf, en de lokale bevolking begon meteen te huilen over nabewerking en photoshop. En er werden veel portretten gemaakt voor vijftig dollar, waarbij de tekening over het algemeen niets oploste, en het gebruik van handvaardigheid was het pronkstuk van de fotograaf. In de meeste typische scenario's zorgt MF voor veel meer ongemak.

        Echter, gezien het saaie karakter van het onderwerp, past de vervaging van het beeld vaak goed bij het onderwerp.

       • Valery

        1. U vergelijkt gewoon de kosten van hoogwaardige glashandleiding en auto.
        2. Met de juiste vaardigheid, en nog meer als er een Lushnikov-chip is en niet voor sportfotografie, zijn de foto's uitstekend met een zeer laag huwelijk.
        3. Als je elke frameparameter doordenkt (precies hoe je het wilt zien) en het gewenste resultaat bereikt (wat alleen in je hoofd zat), krijg je bovendien het WOW-effect voor jezelf.
        Ik heb bijvoorbeeld tegen de zon gefotografeerd, die het model bedekt met de achtergrond van de zee bij zonsondergang, een half uur lang heb ik geprobeerd de kleur van de CHOCOLADE-zee te krijgen en een duidelijke omtrek van het model met het effect van de kroon eromheen het model en een zichtbaar zonsondergangpad ZO VEEL GELOVEN NOG NIET DAT ER GEEN FOTOWINKEL IS. En ik kon dit alles alleen bereiken in een volledig handmatige modus, zelfs scherpte, aangezien de lens, maar de snede, niet wilde scherpstellen in dergelijke omstandigheden.

      • Andrij

       Niets verbaast je als je leest.

    • Victor

     De duivel zit, zoals gewoonlijk, in de details - in deze "bijna", bijna, maar niet zo eenvoudig)) Voor iemand is dit "bijna" genoeg om gewoon de handleiding op de plank te leggen en het autofocusglas te nemen, vooral als je iets beweegt dat beweegt.

     • Alexey68

      Ik fotografeer dynamiek op een unit en AF-glas, statica - op handmatige bril.

      • Andrew

       Fundamenteel)))). Met statief?

       • Alexey68

        op FR 50 mm en korter - uit de handen, voor een langere brandpuntsafstand - vanaf een statief.

       • Andrew

        Dat ik die sruk al begreep, daar kon ik niet op antwoorden.

    • serge

     Ik heb nooit geleerd om met autofocus te werken, dus voor iedereen, ook moderne, alleen handmatige scherpstelling.

     • Andrew

      Nou ja, autofocus is erg moeilijk om te leren gebruiken. Alleen beschikbaar voor een fotogoeroe lvl 60, niet lager.

    • Spudik

     Je bent een vreemde fotograaf. Stel 50 mm stm in op niveau 50 1.4…. Dit zijn totaal verschillende lenzen (qua beeld). Of je had ze niet, of ... .. Stm geeft ook zonder bewerking een uitstekend beeld. En perfect voor wie een kant-en-klare jeep nodig heeft. 1.4 is een creatievere optie. In de kantoor- en zijverlichting verliest het meteen alles van de wereld en geeft het een sluier en verblinding. Ook moeten kleurweergave en contrast in de editor worden bewerkt.
     En ze werken eigenlijk vanuit dezelfde diafragmawaarde - 1.8. Voor 1.4 op de open soft (op de handen van 2 stuks en beide gedragen zich hetzelfde).

   • Victor ook bekend als @victor_vvo

    Ja, op het schap... meteen in de prullenbak....

  • B.R.P.

   De 81e is scherper in de open lucht, iets breder dan 44m, de kleurweergave is iets anders. Met betrekking tot Kenon gaan de voordelen van een springtouw op Nikon verloren.

  • Oleg

   Op 81 is er geen achtergrondwerveling. Het is in ieder geval even duidelijk als op 44. Maar 81 is beter qua beeldkwaliteit. Kijken welke prioriteiten te stellen.

   • Oleg Shevchenko

    Er is een achtergrondwending, niet altijd natuurlijk, maar die is er wel. En zelfs op het gewas is het merkbaar.

 • Dmitry

  De tekst zegt dat de schroefdraad voor het filter op de lens 52 mm is, op mijn exemplaar van 87 jaar 49, om filters op 52 te zetten en de zonnekap moest ik zelfs een boostring kopen.

 • Я

  Mijn exemplaar 8602964 heeft een filter van 49 mm.

 • Arkadi Shapoval

  Een videoreview toegevoegd over Geliki-81 https://youtu.be/yHKohr0n3Rk

 • Natalie

  Hallo allemaal, ik kwam een ​​heel goed exemplaar tegen, ik fotografeer er een onderwerp van, de klanten zijn zeer tevreden, scherp en vasthoudend, hoewel de handleiding snel en soepel verscherpt. Ik heb een week geleden de laatste keer geschoten, met Nikon 7100. Ik gooide de foto die niet in het origineel was op mijn telefoon😁😁 wie geïnteresseerd is in het kijken naar het gelijke, geen twijfel.

 • Paul

  Goede dag. Kunt u mij vertellen of deze halo's normaal zijn?

 • azake

  toch kun je op de Nikon D80 duidelijk maken of de HELIOS-81H 2/50 (ook bekend als ARSAT H 50mm 1: 2) het beste zal werken, behalve voor autofocus? Ik bedoel belichtingsmeting en het uitwerken van het diafragma tot de gewenste waarde.

  • azake

   te oordelen naar het ontbreken van contacten op de lens, is er geen automatisch diafragma en zal de camera de diafragmawaarde niet begrijpen.

  • Vv

   Als het normaal stijgt, werkt het diafragma, maar werkt de belichtingsmeting niet - alleen de "M" -modus

 • Matthew

  Ik weet niets van de lens, maar de foto's die hier worden gepresenteerd zijn prachtig. Ik wou dat ik zo kon schieten

 • Stanislaus

  Ik heb de mijne een paar dagen geleden te koop aangeboden. Ik heb een Canon EF 50mm f/1.8 STM, maar ben vandaag van gedachten veranderd))

 • Stanislaus

  Hier is nog een. Canon EOS 10D en wat Lightroom. Scherpte +24.
  Ik ving expres schittering op :)

 • vab

  Ik weet niet of ze hier al hebben geschreven of niet, maar blijkbaar, vanwege het feit dat de lens in de Sovjet / post-Sovjet-ruimte is gemaakt, is deze goed gemaakt, maar door f * ny. Namelijk, als je het op Nikon FA en sommige andere modellen zet (wat ik niet zeker zal zeggen), dan heb je alle kans om het alleen met een grinder te verwijderen. En dat allemaal omdat de lensdefinitiepen (#16 op de foto) veilig alleen de verzonken bout op de lens raakt. Kortom, vul deze bout voor het aanbrengen met een soort epoxy, anders wordt het slecht.

  • B.R.P.

   Herhaaldelijk geschreven. Er zijn dezelfde kansen met sommige czk.

   • vab

    Oke dan. Over het algemeen ben ik er nogmaals van overtuigd dat een goede set gereedschappen en een groter bestand aan een goede Sovjet-iets moet worden toegevoegd)

  • Alexander

   Ja, ik kwam een ​​F-301 tegen waar de Gelik, zoals de eigenaar zei, stevig aan vasthield, hoewel hij zijn rok al had verpest. Ik deed het er in 5 minuten af, nadat ik een beetje met een dunne schroevendraaier had gewerkt en de lens lichtjes van de houder had gedrukt

 • Anton

  Wat is het probleem van het gebruik met Sony DSLR's? Waar is een corrigerende lens voor? Ik heb A58. Dankje voor het antwoord

  • B.R.P.

   Mismatch van werkende segmenten.

   • Rodion

    Het gaat niet om de segmenten, maar om het feit dat de bajonetten ongeveer gelijk in diameter zijn, waardoor de adapter niet dun genoeg gemaakt kan worden. In dit opzicht gaat het Canon EF-systeem met de grootste vatting in diameter onder de spiegel iedereen voorbij.

 • Ales

  Dank

 • Victorv

  Moge twee lenzen een Helios 81M, standaardweergave van F-ta Kiev 17. Nog een MS HELIOS 81 N, weergave van Kiev 19. Beledigd door vroege releases. De eerste 81M op de Nikon D 700 is niet bekend. De andere 81H geeft nog steeds geen informatie over het diafragma door aan de camera. Op het object heb ik het diafragma ingesteld op 11:22 uur en op de camera op meer dan 3 uur. Het voelt alsof het nodig is om hier te drinken,,,. Ben je een specialist, bel dan 5 063 10678 22 063 106 78 of viber.

  • B.R.P.

   Niets beters dan “het schrijven van een digitale camera”, net als de titels “dandelion”. In het artikel wordt naar verluidt alles geschreven, opgeschreven. Lees aandachtig.

 • Alexander

  Ik denk dat de Helios-81M-versie met "koperen" diafragmabladen was nadat de lens was herwerkt of gerepareerd. Dergelijke bloembladen worden alleen op de AUTOMATISCHE versie geplaatst. Ik had een dozijn en een half 81ste Helios-, H- en M-variaties met AI-snit en zonder snit in mijn handen, maar er waren nooit rode bloemblaadjes.

 • Denis

  Ik zit er aan te denken om er een aan te schaffen, wat vinden jullie ervan? Het lijkt zeldzaam te zijn, te oordelen naar het aantal.

  • B, R, P.

   Wat is er speciaal aan deze kamer? Als je het niet uitdoet, maar op een plank legt, waarom zou je het dan niet pakken? Als het om fotograferen gaat - ongeacht het aantal, zolang het maar goed werkt.

  • Andrij

   niet alle lenzen hebben het nummer 863470.
   Neem er twee, je kent er een en verkoopt de andere door aan verzamelaars, want die is zeldzaam.

 • Alexey

  Eendenarsat ook met lanthaanglas?

  • Arkadi Shapoval

   ze zijn allemaal (81s)

  • Rodion

   Ja, ik ken zelfs de merken glas.

 • Makunochimaster

  Op de D80 smelt mijn 81H (serienr. 8809468) niet, de membraangeleider rust erop, als je hem met kracht vastdraait, draait de membraanring niet. Bij de D3200 heeft deze riem een ​​veer en is verborgen in het lichaam.

  • Makunochimaster

   Dit is MC Helios-81N 2/50, serienummer op de diafragmaring, bedrijfsbadge zoals op de eerste foto van de recensie.

 • Rustam

  Goedemiddag, kunt u mij vertellen hoe lang deze lens moet zijn? Ik heb 24 mm en 39 mm gezien, zit daar lichtafval op?

  • Yuriy

   best

  • Rustam

   Ik ben geïnteresseerd in de lengte van de kap zelf (rond)

 • Koshak

  Groetjes aan iedereen. Vertel me waarom het zachte effect zo uitgesproken is? Deze heb ik niet op de M-versie.
  Ik heb hem uit elkaar gehaald omdat er iets binnenin rammelt als de lens trilt. De lenzen zijn allemaal prima, ze lijken niet scheef te staan. Zonder lenzen rammelt er ook iets, dus dat is niet hun probleem. Ik veegde alles zorgvuldig af en maakte het schoon van de stront. Ik heb het zoals verwacht weer in elkaar gezet, het is nog steeds zacht.
  Afbeelding 1 – Helios 81N, zacht.

  • Koshak

   Afbeelding 2 – Helios 81M, scherp. Misschien staan ​​de lenzen nog steeds scheef? Hoe kan ik dit controleren? Bovendien is de problematische niet gericht op het oneindige.

   • Rodion

    Als bij lichte onscherpte de vlekken asymmetrisch zijn, met name de rand van de vlekken in het midden van het beeld aan één kant is helderder - dit is decentrerend of scheef. Als de vlekken symmetrisch zijn, maar er is geen scherpte, kan er sprake zijn van een schending van de afstand tussen de lenzen, en als alles helemaal triest is, staat de achterste lens bijvoorbeeld volledig op zijn kop (maar dat laatste lijkt niet zo te zijn jouw geval).

    • Koshak

     Hartelijk dank voor uw antwoord!

     Ik heb het in elkaar gezet volgens het diagram in dit artikel (hoewel ik het natuurlijk niet in een fractie van een millimeter kon krijgen, zoals uit de fabriek, met mijn handen natuurlijk).
     Vandaag heb ik hem weer uit elkaar gehaald en merkte dat de zwartkleuring van de derde lens van de schacht was afgebladderd. Ik heb het opnieuw zwart gemaakt met mat automail, het werd beter, maar niet perfect natuurlijk + het email was op één plek afgescheurd, zo bleek, ik moest het opnieuw zwart maken. Mijn Helios-81M is nog steeds ver, heel ver weg.
     Over het algemeen zal ik voorlopig waarschijnlijk stoppen met proberen het uit elkaar te halen en erachter te komen, blijkbaar is zo'n exemplaar aan mij verkocht door een slechte wederverkoper van een advertentiesite. Voorlopig ben ik geneigd de afstand tussen de lenzen te schenden - het vangt ook niet het oneindige op, alles is bewolkt.

     • Rodion

      Het is erg moeilijk om aan de hand van je foto's te zien wat er mis is. De productiecultuur in veel fabrieken was matig. In Izyum maakten ze bijvoorbeeld jarenlang 35KP-projectoren met 100% defecten als gevolg van de discrepantie tussen de opening tussen de lensframes en de behuizing, wat leidde tot kritische decentralisaties. Dit zou hier ook gemakkelijk kunnen gebeuren - u kunt proberen stukjes folie in de lensbevestigingsaansluiting te plaatsen, zodat de lens zelf strakker past zonder te bungelen (als deze een beetje bungelt).

 • Valeriy

  Fijne dag en nacht allemaal.
  Ik zou graag willen weten waarom de eerdere versies slechter zijn dan de nieuwe? Het beeld is naar mijn mening hetzelfde, de scherpte is merkbaar. Welnu, de filterdiameter is 49 mm. versus 52 mm, dus ik vind het niet erg dat het een groot probleem is.
  Ik had een paar exemplaren van de nieuwere versies, maar geen daarvan was gericht op scherpte tot in het oneindige, en dat is nooit gebeurd. En als u de oudere versie gebruikt, zijn er eindeloos veel problemen en is het gemakkelijk te navigeren. Wat staat er rechts? CameraNikon D7200.

  • Arkadi Shapoval

   Het probleem omvat uw kopieën

   • Valeriy

    Dan kun je ook geen buti scho voor 4 stuks krijgen. een en dezelfde? Allemaal verschillende rockreleases.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2011/02/obzor-gelios-81-n-test/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2011/02/obzor-gelios-81-n-test/